Rosszabb a helyzet, mint 2008-ban

2011.08.22. 07:18

A világ pénzügyi rendszerének a helyzete jelenleg rosszabb, mint a 2008-as válság előtti időben volt − mondta Marc Faber tőzsdei befektető a Marketwatchnak. A költségvetési egyensúlyok világszerte felbomlottak, a politikai rendszer sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem úgy funkcionál, mint ahogy kellene, idézi Fabert a Napi Gazdaság.

Faber szerint a Federal Reserve monetáris politikája oda vezet, hogy a dollár a jövőben elértéktelenedik. Faber ugyanakkor nem teljesen pesszimista a részvényekkel kapcsolatban. Amennyiben a világ abba az irányba halad, amerre én gondolom, talán jobb részvényeket birtokolni, mint államkötvényeket.

Az amerikai állampapírok piacán lufi alakult ki, hiszen a romló gazdasági teljesítmény csökkenti az adóbevételeket, s a kormányzat egyre több kötvény kibocsátására kényszerül, ami csökkenti azok minőségét. Bölcs döntés lehet nem dolláralapú befektetésekbe diverzifikálniuk a befektetőknek vagyonukat − véli Faber. A készpénzfelhalmozást jelenleg nem tartja jó befektetési döntésnek; bár krízishelyzetekben a készpénz eddig kiváló menedéknek bizonyult, a Fed hozzáállása a dolgokhoz paradox helyzetet teremtett.

A részvénypiac helyzete azonban nem annyira rossz, mint amennyire annak tűnik. Amint közelít az 1000 pontos szint az S&P−500-as indexben, a Fed azonnal belekezd majd a kvantitatív lazítás harmadik körébe (QE3), és ez stabilizálhatja a részvényárfolyamokat. Faber azon a nézeten van, hogy a 2009. márciusi mélypont hosszú távú volt a részvénypiacon. Megerősítette véleményét, amely szerint a feltörekvő piaci részvények jó befektetésnek bizonyulhatnak.

Ázsiában fel lehet építeni egy magas osztalékfizetési rátájú cégek részvényeiből álló portfóliót, amely hosszabb távon éves szinten 5−7 százalékos hozamot biztosíthat a tulajdonosnak. Jó célpontok lehetnek a japán biztosítói és banki részvények is, az ő hitelportfóliójuk sokkal jobb minőségű, mint amerikai vagy európai társaiké − mondta. Fenntartotta pozitív véleményét az arannyal kapcsolatban is, amelyre ő mint a jelenlegi devizákkal versenyző alternatív fizetőeszközre tekint.