Vendel
6 °C
19 °C

Veszik a részvényeket a bennfentesek

2011.08.22. 11:39

A nyugat-európai tőzsdéken az utóbbi hetek recessziós félelmektől vezérelt eladási hullámában valóságos sajátrészvény-felvásárlási láz tört ki hétfőn megjelent adatok szerint.

A frankfurti 2iQ Research piackutató cég szerint az úgynevezett vállalati bennfentesek - cégvezetők, tulajdonosok - augusztusban eddig nagyjából tízszer több saját részvényt vettek, mint amennyit eladtak. A hétfői adatok szerint összesen 1674 vásárlást regisztráltak mintegy 444 millió euró értékben, míg a sajátrészvény-értékesítések száma 171 volt, e tranzakciók összértéke pedig 47 millió euró.

Augusztusban így a rendszeres adatfelvételek kezdete, 2003 óta a legmagasabbra emelkedett a bennfentes részvényvásárlások aránya. Közben a nyugat-európai tőzsdéken 2009 márciusa - a világgazdasági válság eddigi legnehezebb szakasza - óta a legnagyobb mértékű árfolyamcsökkenés ment végbe.

Piaci elemzők nagy figyelemmel követik a vállalati bennfentes eladások és vételek arányának alakulását, az arány változását a piaci trendeket jelző mutatóként kezelik. A vásárlások gyakoriságának növekedését gyakran a piaci emelkedés kezdetének jeleként értelmezik.