Devizahitelesek hozzák el az újabb válságot

2011.08.24. 12:26

Az euróövezet adósságválsága tovább mélyülhet, miután a kelet-európai devizahitelesek egyre nehezebben fizetik ki a törlesztőrészleteket a nyugat-európai bankok leánybankjainak – számol be a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva a Portfolio.hu a svájci UBS bank elemzőinek véleményéről.

Kilian Reber, a UBS feltörekvő piacokért felelős zürichi közgazdászának számítása szerint a nyugat-európai pénzintézetek (így például az UniCredit, Erste, Raiffeisen, vagy Bayerische Landesbank) összesen 80 milliárd svájci franknyi lakossági hitellel rendelkeznek Magyarországon, Lengyelországban és Horvátországban - tudósít a hírügynökség.

A kelet-európai frankadósok az utóbbi időben hónapról-hónapra növekvő törlesztőrészletekkel szembesültek, miután május óta a forint 8 százalékot, a lengyel zloty 14 százalékot, a horvát kuna pedig 10 százalékot veszített értékéből a frankkal szemben.

A magyar, lengyel és horvát frankhitelesekre nehezedő nyomás újabb válsághullámot generálhat az euróövezet számára - fejtette ki a hírügynökségnek a közgazdász, aki szerint erre még nem figyeltek fel a befektetők.

Nem véletlen, hogy ezen országok kormányai az elmúlt hetekben több intézkedést is bejelentettek a devizahitelesek terheinek (átmeneti) könnyítése érdekében.

A UBS elemzője 20-30 százalékos esélyét látja annak, hogy a drága frank csődöt okot Kelet-Európában, melynek következtében a nyugat-európai bankok is bajba kerülhetnek, esetleg megmentésre szorulnak. Pánikra azonban egyelőre nincs ok - vélik a UBS Wealth Management-nél. A svájci elemző alapesetben azzal számol, hogy a frank nem erősödik tovább. 12 hónapos időtávon a frank a 210-es szintre térhet vissza a forinttal szemben - vetíti előre.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a legnagyobb európai bankok miatt egyre jobban aggódnak a piacok. A keddi kereskedésben új történelmi csúcsára, 252 bázispontra emelkedett a Markit iTraxx Financial Index, az európai bankok és biztosítók csődkockázati mutatója. A Lehman Brothers összeomlása idején 149 bázisponton járt a mutató.