A németeket is megfertőzte a válság

2011.08.24. 11:30 Módosítva: 2011.08.24. 11:35

Németországban tovább romlott az üzleti hangulat augusztusban és rosszabb lett a vártnál is - derül ki a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet szerdán bemutatott felméréséből. A csökkenés mértéke havi szinten a legnagyobb 2008 novembere óta, amikor a német gazdaság még recesszióban volt.

A hétezer vállalat megkérdezése alapján számolt átfogó augusztusi hangulatmutató 108,7 pontra csökkent a júliusi 112,9 pontról, miközben elemzők 111 pontot vártak. A jelenlegi helyzet megítélésének a mutatója 118,1 pont lett a júliusi 121,4 ponttal, illetve a 120 pontos elemzői várakozásokkal szemben. A fél éves várakozások indexe 100,1 pontra csökkent 105 pontról, elemzők itt 103 pontot vártak.

Az adatokat kommentálva az Ifo vezető közgazdásza kiemelte: az Egyesült Államok gazdaságának gyengélkedése, valamint az amerikai és európai adósságválság váltotta ki az üzleti hangulat romlását. "Németország is megfertőződött, de most még nem beszélnék recesszióról" – fejtette ki Klaus Abberger a Reutersnek.

Az Unicredit szerint nincs baj

Augusztus utolsó hetében éri el a német gazdaság a 2008/2009-es válság előtti szintet - írta szerdán a Bild című német lap az Unicredit bank számításaira hivatkozva.

Az Unicredit szerint mindenekelőtt a robbanásszerűen bővülő export hajtja a gazdaságot. Különösen jól megy az autógyártóknak, a vegyipari cégeknek és az elektrotechnikai vállalatoknak, ezekben az ágazatokban már a válság előtti szintet is meghaladja a teljesítmény.

Andreas Rees, a bank vezető elemzője a lapnak azt mondta, hogy legkésőbb az augusztus 23-val indult héten éri el a német gazdaság azt a szintet, ahol 2008 első negyedévében, vagyis a világméretű válság előtt volt. Az Európai Unió legnagyobb gazdasága így a csaknem két évvel hamarabb kapaszkodik ki a krízisből, mint ahogy várták - tette hozzá.

A müncheni egyetem Ifo gazdaságkutató intézete havonta mintegy hétezer ipari, nagy- és kiskereskedelmi, valamint építőipari vállalkozástól gyűjti be a következő hat hónapra vonatkozó várakozásokat, illetve az aktuális üzleti helyzet megítélésére vonatkozó véleményüket.

Az index többéves tapasztalat alapján pontos képet vázol fel a német gazdasági helyzet alakulásáról.

Kedden is meglehetősen rossz adat került napvilágra Németországban: egy másik gazdaságkutató, a ZEW felméréséből az derült ki, hogy augusztusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben, 37,6 pontra romlott a német üzleti hangulatindex a júliusi 15,1 pontról. Elemzők mínusz 26 pontot jeleztek előre. A mutató folyamatosan romlik, júniusban mínusz 9, májusban mínusz 3,1 pont volt.

Mindamellett a Bundesbank és a kormány is kitart azon álláspontja mellett, hogy az idén 3 százalékkal fog gyarapodni a gazdaság a tavalyi 3,6 százalékos bővülést követően.