Leminősítette Japánt a Moody's

2011.08.24. 07:52

Leminősítette Japán devizában és hazai valutában kibocsátott kormánykötvényeit a Moody's Investors Service a hatalmas költségvetési hiányra és az ország növekvő eladósodására hivatkozva. A nemzetközi hitelminősítő egy fokozottal "Aa3" szintre csökkentette Japán eddigi "Aa2" szintű besorolását. A besorolás kilátása stabil. Az "Aa3" szint már három fokozattal rosszabb a legjobb adósoknak kijáró "Aaa" besorolásnál.

A hitelminősítő nyugtalanítónak nevezte azt is, hogy Japánban gyakran váltják egymást a kormányok, s az emiatt kialakuló belpolitikai instabilitás megnehezíti a hosszú távú döntések elfogadását. Az utóbbi öt év alatt öt kormány váltotta egymást, s hamarosan távozik hivatalából Kan Naoto jelenlegi miniszterelnök is.

"Az utóbbi öt év során a gyakori vezetőváltás megakadályozta a kormányt abban, hogy olyan gazdasági és fiskális stratégiákat fogadjon el és hajtson végre, amelyek hatékonyak és tartós eredményt hozhatnak" - mutatott rá a Moody's.

A hitelminősítő már májusban figyelmezette Japánt: ekkor vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat a kormánykötvények besorolását a romló növekedési kilátásokra és a márciusi földrengés- és szökőár-katasztrófa hatásaira hivatkozva. A Moody's szerint a természeti csapás gazdasági és államháztartási költségei a kezdetben vártnál sokkal magasabbak, és ezek felnagyítják a globális pénzügyi válság hatásait, pedig Japán egyébként sem lábalt még ki teljesen a válságból.

Az 1990-es évek eleje óta Japánban akkora kormányadósság halmozódott fel, amely messze meghaladja bármely más fejlett nagy ipari országét, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számítási módszereivel kimutatott 226 százalékos, illetve az ettől eltérő kormányzati eljárással számolt 174 százalékos GDP-arányos adósságráta figyelembevételével egyaránt.

Elemzők szerint nemigen okozott meglepetést a Moody's, és a kötvénypiaci reakciók enyhék lehetnek. A leminősítésre mindenki számított, legfeljebb az időzítés volt némileg meglepő, mert sokan arra számítottak, hogy a kormányfőváltás után következik be. A miniszterelnök-jelölteket tekintve úgy tűnik, hogy egyikük sem kezd komoly pénzügyi reformot, ezért hozta előre a Moody's a leminősítést - mondta Szakuraj Juuki, egy befektetési vég vezetője. A leminősítés nem okozott pánikot a nemzetközi devizapiacon és a tokiói értéktőzsdén sem.