K&H: Még lejjebb löki a Fed a tőzsdéket

2011.08.26. 13:20 Módosítva: 2011.08.26. 13:23

A tavasz óta egyre romló befektetői hangulat az elmúlt hetekben odáig fokozódott, hogy a részvénypiacokon igen komoly, sok esetben húsz százalékos esés volt tapasztalható. A nagyfokú pesszimizmus egyik oka egyrészt annak tudható be, hogy a makrogazdasági előrejelzések egyre gyengébb növekedési kilátásokat vetítenek előre, és a piacok már egy újabb recesszió esélyét latolgatják – olvasható a K&H Alapkezelő pénteki közleményében.

Az amerikai adósságplafon körüli viták, valamint az uniós államadósság problémák rendezése körüli huzavona rávilágított arra, mennyire nehezen jutnak el a gazdaságpolitikai szereplők egy komoly döntés meghozataláig. Ez pedig fölvetette a kérdést, vajon a döntéshozók valóban tudják-e kezelni a jelenlegi helyzetet. Ennek a kiábrándultságnak volt egyértelmű, kézzel fogható bizonyítéka az USA leminősítése is. A fundamentális okok mellett azonban a piac jelenlegi mértékű esése mögött nagymértékű pesszimizmus is van, amely mindenképpen arra utal, hogy az indexek korrigálni fogják az elmúlt hetek jelentős eséseit.

„A ma kezdődő jegybankári konferencia azonban elodázhatja ezt a korrekciót, és inkább a mélypontja lehet a jelenlegi negatív hullámnak. A piaci nyomás ellenére ugyanis Ben Bernanke Fed-elnök előreláthatóan nem fog újabb likviditásbővítő programot bejelenteni" – idézi Horváth Istvánt, a K&H Alapkezelőjének befektetési igazgatóját a közlemény.

A szakember szerint sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyelőre kitart a legutóbbi kamatdöntést követően elhangzott álláspontjához, és akkor indítja be újra a pénznyomdát, ha az valóban nagyon indokolt. "Mivel azonban az amerikai gazdaság továbbra is növekedést mutat - még ha visszafogott mértékben is - erre egyelőre nem fog sor kerülni, ami újabb eladási hullámot indíthat el a tőzsdéken”, fogalmazott Horváth.

„A jelenlegi szinteken azonban mégsem szabad leírni a tőzsdét, és egy ilyen zuhanás után kifejezetten nem javasoljuk a részvények eladását, mivel a tőzsdéken a nagy zuhanást emelkedés szokta követni, ahogyan ezt 2009-ben is láthattuk. Emellett a jelenlegi helyzetben pedig vannak olyan elemek – így a vállalati szektor alulértékeltsége, illetve a túlzott pesszimizmus -, amelyek ezt valószínűsítik.

A megoldás kulcsa ebben a helyzetben a hosszabb távra gondolkodás lehet, amely a jelenlegi árfolyamkockázatok mérséklését szem előtt tartva kétféle módon javasolt. Egyrészt rendszeres megtakarítási megbízás esetén az árfolyamkockázat megoszlik a több alkalommal történő vétel miatt, és egy ilyen nagy zuhanás után ugyanannyi pénzért több értékpapírt lehet megvásárolni. Másrészt, aki aktív módon figyeli a részvénypiacok teljesítményét, annak javasolt a félretett tőkéjét több alkalommal, kifejezetten a nagyobb esések idején befektetni” – tanácsolja a befektetési szakember.