Lefagyott a német gazdaság

2011.09.01. 09:42

A második negyedévben az előrejelzéseknek megfelelően szezonálisan kiigazítva 0,1 százalékkal nőtt a német GDP az előző negyedévhez képest és 2,7 százalékkal éves összevetésben - közölte csütörtökön a német szövetségi statisztikai hivatal.

Az első negyedévben az azt megelőző negyedévhez képest 1,3 százalékkal, éves összevetésben 4,7 százalékkal nőtt a német GDP.

A második negyedévi GDP-növekedési adathoz az előző negyedévihez képest a nettó kereskedelmi forgalom mínusz 0,3 százalékponttal, a készletváltozás plusz 0,7 százalékponttal, a lakossági fogyasztás mínusz 0,4 százalékponttal, a belföldi kereslet plusz 0,3 százalékponttal járult hozzá.

A látványos lassulás ellenére azért a növekedés még tart, ráadásul az első negyedév német teljesítménye igen impozáns volt, tehát mondhatjuk, hogy volt honnan visszaesni.

De a németek második negyedéves teljesítményére is irigyek lehetünk, a magyar gazdaság ugyanis negyedéves alapon stagnált és éves alapon is csupán 1,5 százalékkal nőtt.

Idehaza a naptári hatás kiszűrésével legutóbb 2006 első negyedévében volt 4,6 százalékos növekedés 2005 azonos időszakához viszonyítva, ami lényegében azonos a németek idei első negyedéves teljesítményével. Idehaza a mostani német bővülésnél nagyobb ütemű növekedés 2004 második negyedévében volt, akkor éves alapon 4,9 százalékos GDP bővülést mért a KSH.