250 forint fölött járt a svájci frank

2011.09.02. 12:09 Módosítva: 2011.09.02. 16:41
Az amerikai munkaerőpiaci adat hatására hegymenetbe kapcsolt a svájci frank. A kimutatás szerint nem jött létre új munkahely sem a mezőgazdasági ágazaton kívül, holott elemzők 80 ezres növekedésre számítottak. A foglalkoztatottak száma júliusban még 117 ezerrel nőtt az előző hónaphoz képest. Igaz, a munkaügyi minisztérium pénteken publikált adatai szerint a ráta 9,1 százalék volt, ugyanannyi, mint júliusban. Estére korrigált a forint.

Nem bővült a foglalkoztatottság Amerikában augusztus folyamán, ezzel további nyomás került a Fed-re az amerikai gazdaság élénkítésével kapcsolatban - közölte a Qaestor. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma változatlan maradt az előző hónaphoz képest, amelynek az adatát 117 ezer fős növekedésről lefelé módosították 85 ezer főre.

A foglalkoztatottság stagnálásának ellenére a munkanélküliségi ráta változatlan maradt 9,1 százalékon. A szolgáltatóipari szektorban a 45 ezer dolgozójának sztrájkja vezetett a foglalkoztatottak számának 48 ezres csökkenéséhez. A feldolgozóiparban 3 ezer munkahelyet szűntettek meg. A magánszektorban a megelőző havi kiugró 156 ezres foglalkoztatás-bővülést mindössze 17 ezres követte. A kormányzati szektorban azonban 17 ezerrel csökkent az alkalmazottak száma, sorozatban 10 hónapja tart a csökkenés már.

A 9 százalék felett ragadt munkanélküliségi ráta és az összeomló befektetői bizalom egyre nagyobb nyomást gyakorol Barack Obama elnökre, hogy elősegítse újabb munkahelyek megteremtését. Bár az újonnan teremtett munkahelyek száma nem emelkedett, ez nem jelenti azt, hogy a munkáltatók elbocsátásokkal reagált volna a rosszabbodó gazdasági körülményekre, hiszen a frissen munkanélküliségi segélyért folyamodók száma már hetek óta 400 ezer fő körül áll. Mindezekkel együtt, amennyiben a munkahelyek száma nem emelkedik, akár 4 évbe is telhet, míg a foglalkoztatottság a válság előtti szintre ér vissza.

Száguldás

A nap negatív híre azonnal 250 forint fölé tolta a délelőtti órákban 248 forint körül mozgó frankárfolyamot. Egy frank reggel 241 forintba került. Az euró 276 forintnál is járt.

A rossz hírre a legfontosabb részvényeink is mélyrepülésbe kezdtek. Az egész napi kivárás után az OTP árfolyama megint átszakított a lélektanilag fontos 4000 forintos árat és a Mol is lefelé vette az irányt. A bankpapír fél öt után változatlan áron forog, a Mol a 17 000 ezres szint alatt is járt.

Az amerikai tőzsdéken a 0,7-0,8 százalékos mínuszokból 1,5 százalékos mínuszok lettek a gyatra foglalkoztatottsági adatoknak köszönhetően. A leggyengébben a bank és az ipari részvények szerepeltek Európában, 4-5 százalék körüli mínuszban tartózkodnak a pénzintézetek papírjai - közölte a KBC Equitas.

Aggodalmak

A héten korábban több kedvezőtlen gazdasági növekedési kilátásokra utaló adat jelent meg, amire az utóbbi időben a befektetők különösen odafigyelnek. Mindenki azt találgatja ugyanis, hogy elkerülhető-e a recesszió a világ vezető gazdaságaiban, például az USA-ban. Ha nem, az minden bizonnyal a biztonságos menedéknek tartott frank- és jen árfolyamának erősödésével jár majd, illetve újabb részvénypiaci korrekciók jöhetnek. A frankerősödést táplálja a svájci gazdasági miniszter szerdai kijelentése, miszerint „egyelőre együtt kell élnie az erős frankkal”.

Estére ugyanakkor valamelyest erősödött a forint. A svájci frank jegyzése pénteken 19 óra előtt 246,31 forinton állt, az euró ekkor 275,32 forintnál járt. Az euró most 0,98 százalékkal gyengébb a forinthoz viszonyítva, mint a tavalyi év referenciának tekintett utolsó napján. A dollár 193,80 forintra erősödött, az amerikai fizetőeszköz az idén eddig 6,15 százalékkal gyengült a forinthoz viszonyítva.