Megint bajban van Görögország

2011.09.02. 14:22 Módosítva: 2011.09.02. 14:26

A vártnál nagyobb gazdasági recesszió miatt Görögország az idén deficitcélja felülvizsgálatára kényszerül - közölte pénteken sajtókonferencián Evangélosz Venizelosz (Evangelos Venizelos) görög pénzügyminiszter.

A miniszter szerint a 110 milliárd eurós második EU-IMF segélycsomag esedékes részletének  folyósítása alapfeltételeként kitűzött deficitcélt a görög gazdaság vártnál nagyobb mértékű visszaesése miatt automatikusan módosítani kell.

Csütörtöki médiajelentések szerint a 2011-es GDP-arányos görög költségvetési deficit 8,8 százalék lehet az eredetileg kitűzött 7,4 százalék helyett.

A pénzügyminiszter pénteki tájékoztatóján nem volt hajlandó új célszámot megnevezni, mondván, arra az EU-IMF-EKB küldöttséggel szeptember közepén folytatódó egyeztetéseket követően kerülhet majd csak sor.

A miniszter a megállapodás szerinti 16,68 milliárd eurós költségvetési hiány tartását nevezte a legfontosabb feladatnak. Evangélosz Venizelosz szerint a görög gazdasági teljesítmény az idén öt százalék körüli mértékben zsugorodhat, szemben az év elején prognosztizált 3,5 százalékkal.