Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Általános sztrájkra készül Olaszország

2011.09.05. 14:58

Keddre általános sztrájkot szervez Olaszországban a legnagyobb szakszervezet, tiltakozván a kormány megszorító intézkedései ellen.

A hat millió tagot tömörítő szakszervezet, a CGIL szóvivője szerint Rómában és több olasz nagyvárosban 9-17 óra között várhatóak munkabeszüntetések. A demonstrációk miatt szünetel a munka közhivatalokban és leáll a helyi-, a vasúti és a légi közlekedés.

A CGIL elnöke szerint a kormány megszorító csomagja "igazságtalan, mivel csak a dolgozókat és a nyugdíjasokat sújtja, a gazdagokat nem". "A kényszerű megtakarítások miatt megbénul a gazdaság, mivel a csomagban nincs semmilyen intézkedés a gazdaság fellendítésére" - fejtette ki Susanna Camusso.

A sztrájkot nem támogatja a mérsékelt CISL és UIL szakszervezet, mert szerintük a CGIL akciója pusztán politikai célokat szolgál.

Az olasz kormány augusztus közepén fogadta el a második megszorító csomagot, amely 45,5 milliárd euró megtakarítást helyez kilátásba a július közepén bejelentett, közel 80 milliárd eurós kiadáscsökkentésen felül.