Bűnös bankokat perel az USA

2011.09.05. 07:54 Módosítva: 2011.09.05. 09:05

Az USA szövetségi lakásfinanszírozási ügynöksége (FHFA) jogi eljárást indított 17 vezető bank ellen, amelyek összesen csaknem 200 milliárd dollár értékben adtak el "mérgezett eszközöket" a felügyeletük alá tartozó kormányzati támogatású lakáshitelezőknek. Az ügynökség szerint az érintett pénzintézetek olyan jelzálog-fedezetű értékpapírokat adtak el a Fannie Maenek és a Freddie Macnek, amelyekben értéktelen ügyleteket  "csomagoltak egybe" és erről nem adtak megfelelő tájékoztatást – írja a Napi Gazdaság.

A 2007−2008-as globális pénzügyi válság egyik fő okának tekintett jelzálogbuborék kidurranása, az ingatlanpiac összeomlása után az ilyen ügyleteken több mint 30 milliárd dollár veszteséget felhalmozó Fannie-t és a Freddie-t az adófizetők pénzén kellett megmenteni (erre eddig összesen csaknem 140 milliárd dollárt költöttek már).

A felügyeletükre 2008-ban létrehozott FHFA idén júliusban már indított hasonló pert a svájci UBS Bank ellen, amelytől legalább 900 millió dollárt remél visszaszerezni − mivel a UBS összesen 4,5 milliárd dollár értékben adott el "mérgező" papírokat a két kormányzati lakáshitelezőnek, az eljárásról először hírt adó The New York Times úgy véli, az ügynökség a most perbe vont bankoktól is a veszteség 20 százaléka körüli összeget szeretne behajtani.

 Az érintett bankok és összegek*  
JPMorgan Chase & Co. 33 milliárd
The Royal Bank of Scotland Group PLC 30,4 milliárd
Countrywide Financial Corp. (ma a Bank of America egyik egysége) 26,6 milliárd
Merrill Lynch & Co./First Franklin Financial Corp. (ma a Bank of America egyik egysége) 24,9 milliárd
Deutsche Bank AG 14,2 milliárd
Credit Suisse Holdings (USA) Inc. 14,1 milliárd
Goldman Sachs Group Inc. 11,1 milliárd
Morgan Stanley 10,6 milliárd
HSBC North America Holdings Inc. 6,2 milliárd
Ally Financial Inc. (azelőtt GMAC LLC) 6 milliárd
Bank of America Corp. 6 milliárd
Barclays Bank PLC 4,9 milliárd
Citigroup Inc. 3,5 milliárd
Nomura Holding America Inc. 2 milliárd
Société Générale 1,3 milliárd
First Horizon National Corporation 883 millió
General Electric Co. 549 millió
*a Fannie Maenek és a Freddie Macnek eladott vitatott értékpapírok összege  
Forrás: AP

Az FHFA pénteken tőzsdezárás után jelentette be, hogy egy szövetségi bíróság elé vitte az ügyet, de mivel a New York-i napilap aznap már megírta ezt a tervet, az alperesjelölt bankok részvényei meredeken zuhantak: a Bank of America több mint 8,3 százalékos, a JPMorgan Chase 4,6 százalékos, a Goldman Sachs 4,5 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot. Az érintettek között nemcsak egyesült államokbeli bankok vannak, hanem európaiak, köztük a Deutsche Bank vagy a Credit Suisse ottani érdekeltségei is. Első reakcióikban a megszólaló bankok nagyjából ugyanazt mondták: a Fannie Mae és a Freddie Mac szakembereinek tudniuk kellett, mit vesznek, most csak másokra akarják hárítani a felelősséget a veszteségekért. A Bank of America közleménye szerint a két jelzáloghitelező még akkor is vásárolta a rizikós papírokat, amikor a felügyelet már figyelmeztette őket, hogy nincs megfelelő kockázatmenedzselő kapacitásuk, a Deutsche Bank szóvivője pedig úgy fogalmazott, hogy a Fannie és a Freddie a szofisztikált befektető megtestesítőinek számítottak, ezermilliárd számra bocsátottak ki jelzálogfedezetű értékpapírokat és százmilliárd számra vásároltak ilyeneket − gyakran ők maguk válogatták ki azokat, amelyekről most azt mondják, nem lett volna szabad eladni nekik.

Piaci elemzők szerint akárhogy alakul az ügy, biztos nem tesz jót a bankszektornak. Az eljárás évekig elhúzódhat, ami fokozza az érintettek nyereségének, illetve eszközállományának megítélésével kapcsolatos bizonytalanságot, emellett a hitelezést is visszafoghatja − ahogy a Crédit Agricole egy elemzője fogalmazott, ha a bankoknak kártérítést kell fizetniük öt évvel ezelőtt kihelyezett kölcsöneik miatt, akkor ezentúl miért akarnának új kölcsönöket adni.