Jöhet az osztrák vagyonadó

2011.09.05. 08:07

A vagyonadó bevezetése mellett foglalt állást Heinz Fischer osztrák államfő egy vasárnap közzétett interjúban.

Fischer ezzel a két kormánypárt között folyó vitában a kormányfő pártjával, az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) helyezkedett közös álláspontra, miután az adókról folyó vita egyre élesebbé vált az elmúlt napokban Ausztriában.

A szociáldemokrata kötődésű államelnök az APA osztrák hírügynökségnek adott interjúban úgy vélekedett: mielőtt a szociális segélyek csökkentését és az alacsony nyugdíjak infláció feletti emelésének elutasítását mérlegelnék az államadósság csökkentése érdekében, "kézenfekvő volna először onnan hozzájárulást kérni ehhez, ahol a legnagyobb a vagyon koncentrációja és a legmagasabbak a jövedelmek".

Az SPÖ már 2012-ben be akarja vezetni a vagyonadót, ha megállapodásra jut a másik kormánypárttal, a konzervatív Osztrák Néppárttal (ÖVP). Werner Faymann kancellár a múlt vasárnap kijelentette, az egymillió euró feletti magánvagyonok megadóztatását javasolják. Az SPÖ szerint "a gazdagok adója" 80 ezer főt érintene Ausztriában. Andreas Schieder SPÖ-s pénzügyminisztériumi államtitkár szombaton úgy pontosította a javaslatot, hogy az nem vonatkozik az olyan ingóságokra, mint az ékszerek és műtárgyak.

Az ÖVP élesen elutasítja az SPÖ-s javaslatokat; Maria Fekter pénzügyminiszter szerint a vagyonadó a középosztály terheit növelné. Rámutatott, hogy jelenleg is vannak vagyoni jellegű adók Ausztriában, így például a takarékbetéteket és az árfolyamnyereséget kamatadó, a telektulajdont telekadó terheli. Fekter az adórendszer egyszerűsítését szorgalmazza.