Finnország ragaszkodik a görög pénzügyi biztosítékhoz

2011.09.07. 14:46

Finnország továbbra is csak pénzügyi biztosíték fejében hajlandó részt venni Görögország támogatásában, és ha nem sikerül megállapodni, akkor kimaradhat a második görög mentőakcióból, erősítette meg szerdán a finn miniszterelnök, aki szokatlan élességgel bírálta az uniós politikai gyakorlatot.

Jyrki Katainen szerint veszélyezteti a demokráciát és a méltányosságot, hogy egy új, informális vezető csoport alakult ki az Európai Unióban, az euróövezetben pedig már hosszú ideje semmibe veszik a törvényi előírásokat. "Az euróövezet egyik problémája a túl sok adósság, egy másik baj pedig az, hogy túl sokáig megszegtük, vagy legalábbis rugalmasan értelmeztük a saját magunk alkotta szabályokat, aminek következményeként a döntéshozatali folyamatot a bizalom hiánya jellemzi" - fejtette ki a jobboldali kormányfő.

Katainen üdvözölte Merkel és Sarkozy közös javaslatát, amely szerint egy új intézmény, a rendszeres kormányfői értekezlet bevezetésével kellene mélyíteni az euróövezeti integrációt. Az új formáció révén "kitisztulhat a döntési folyamat és erősödhet az egység" a 17 országból álló övezetben, "a jelenlegi helyzetben pedig pontosan erre van szükség" - mondta a finn miniszterelnök.

Hozzátette, hogy a tagokat a szankciók fenyegetésével lehetne a versenyképesség növelésére ösztönözni, a szankciókat pedig az euróról szóló szabályozási rendszer megújításának keretében lehetne meghatározni.

A nemzeti gazdaságpolitikát jobban össze kell hangolni, ugyanakkor minden tagországnak magának kell gondoskodnia a gazdasági-pénzügyi fenntarthatóságról, és "mentőakciót csak a leginkább kiélezett helyzetben volna szabad indítani" - hangsúlyozta a finn kormányfő, aki a tagországi felelősségvállalás alapján elutasítja a közös euróövezeti kötvény gondolatát.