Orosz kézben a közép-európai Volksbank

2011.09.08. 13:36 Módosítva: 2011.09.08. 13:36

Véglegesítették a Volksbank kelet-közép-európai leányvállalatának eladásáról szóló szerződését csütörtökön Bécsben az eddigi tulajdonosok az orosz Sberbankkal (Szberbank).

Az adásvétel nem vonatkozik a Volksbank International (VBI) romániai divíziójára. A legnagyobb orosz bank ezzel nyolc országban lesz jelen a térségben. A vételár - a VBI részvényei osztalékainak függvényében - 585-645 millió euró között lesz.

A Volksbank International (VBI) eddigi többségi tulajdonosa az osztrák anyavállalat, az ÖVAG volt 51 százalékkal. A fennmaradó tulajdonrész 24,5-24.5 százalékos arányban a német DZ Bank/WGZ Bank, illetve a francia Banque Populaire Caisse d'Epargne (BPCE) tulajdonában volt.

A magyar Volksbank is az oroszké lett

A Volksbank AG az első olyan nyugat-európai bankok egyike volt, amely már 1991-ben megkezdte a terjeszkedést Kelet-Közép-Európa piacai felé. A magyar piacon 18 éve működő pénzintézetnek országszerte 62 fiókja van.

A bank az utóbbi években főként a kis- és középvállalkozásokra fókuszált: a 2010-es éves jelentés szerint közel háromezer cég nyitott a bankban számlát tavaly, ezzel a pénzintézet vállalati ügyfeleinek a száma meghaladta a 13 ezret, igaz, ezen belül a néhány főt foglalkoztató mikrovállalkozások aránya elsöprő, ügyfélszámot tekintve 12 ezer fölött van. A bank lakossági ügyfeleinek száma tavaly év végén meghaladta a 42 ezret, ezzel a Voksbank a legkisebb hazai pénzintézetek között van.

A Volksbank adózás előtti eredménye 2009-ben 3 milliárd forint fölötti veszteség volt, ami 2010-ben a felére, 1,51 milliárd forintra csökkent. Az éves jelentés szerint a nehézségeket a lakossági hitelezés befagyása és a bankadó okozta, utóbbi 2,1 milliárdot szívott ki a pénzintézet kasszájából. A Volksbank által folyósított hitelállomány tavaly közel 15 milliárd forinttal nőtt.

A Volksbankért az értékesítési folyamat egy korábbi fázisában az OTP is versenybe szállt. Júliusi orosz lapértesülések szerint azonban az OTP nem akart versengeni a Sberbankkal, emrt valószínűleg nem tudott volna elég magas árat fizetni érte.

Bajban volt a tulajdonos

Az oroszokkal az előzetes szándéknyilatkozat még júliusban született meg, több hónapos tárgyalások után. A véglegesítésről szóló dokumentumokat csütörtökön délelőtt, a sajtó képviselői előtt írták alá.

Herman Gref, a Szberbank és Gerald Wenzel az ÖVAG vezérigazgatója kijelentette, a megállapodás azért jött létre, mert mindkét fél érdekelt volt benne.

Az ÖVAG két veszteséges év után tavaly ismét nyereséggel zárta az évet (55,4 millió euróval), ugyanakkor az egyetlen volt az osztrák bankok közül, amely nem állta ki a legutóbbi európai stressz-tesztet. Az adásvétel az osztrák anyavállalat saját eszközeit 300 millió euróval erősíti.

A VBI a tavalyi évet 13,7 milliárd eurós mérlegfőösszeggel zárta és több mint ötezer dolgozót foglalkoztatott.

Az oroszok tovább mennének

Ez a Sberbank első akvizíciója az egykori szovjet tagköztársaságokon kívüli térségben. Egyúttal a második nagy bevásárlása idén, miután egymilliárd dollárért megvásárolta a Troika Dialog orosz befektetési társaságot.

Herman Gref megerősítette, hogy a Szberbank érdeklődik a lengyel és a török piacok iránt is. Hozzátette, hogy közelebbit egyelőre "korai volna" mondania.