Válságtanácskoznak a G7-es pénzügyminiszterek

2011.09.09. 08:14

A franciaországi Marseille városában tanácskoznak ma a fejlett ipari országok G7-es csoportjának pénzügyminiszterei és bankelnökei arról, hogy milyen módon lehetne fellendíteni a világgazdaságot a jelenlegi súlyos pénzügyi problémák közepette.

A megbeszélésen a kanadai, amerikai, japán, német, brit, francia és olasz pénzügyminiszter és bankelnök mellett részt vesz a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Christine Lagarde is.

A tanácskozásnak az ad most különös jelentőséget, hogy a Lehman Brothers 2008-ban bekövetkezett, a globális pénzügyi válságot elindító összeomlása óta a világgazdaság a legnehezebb időszakát éli. Mindamellett gyors, összehangolt akcióról nemigen várható most döntés, mert elemzők szerint a politikusok "még nem félnek annyira, hogy megfelelő és átfogó válaszokat adjanak a kihívásokra".

Nagy elhatározások tehát nem várhatók a pénteki tanácskozáson, ugyanakkor elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a jelenlegi felfokozott hangulatban nem lenne jó, ha a nagyhatalmak pénzügyi vezetői egy súlytalan közleménnyel állnának a világ közvéleménye elé.

Brüsszeli források szerint többnyire az várható, hogy a pénzügyminiszterek és jegybankárok megerősítik azt, amit már korábban is többször elmondtak: laza kamatpolitikát fognak folyatatni, ahol lehet, csökkentik a költségvetési hiányt és strukturális reformokat hajtanak végre.