Már az IMF is pénzre szorul

2011.09.10. 11:25 Módosítva: 2011.09.10. 11:25

Kevésnek bizonyulhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénze, ha a globális pénzügyi helyzet romlása miatt több ország fordul a szervezethez kölcsönhöz - áll az IMF egy Reuters által megszerzett belső dokumentumában.

A Nemzetközi Valutaalap munkatársai szerint az IMF mintegy 390 milliárd dollárnyi kölcsönt nyújthat anélkül, hogy mérlege veszteségessé válását kockáztatná.

A szeptember 7-én született belső dokumentum a nemzetközi pénzügyek alakulásának különböző változatait veszi számba, s úgy számol, hogy a legrosszabb esetben mintegy 840 milliárd dollár kölcsönt is igényelhetnek az IMF-től. Júniusban a valutaalap munkatársai a legrosszabb esetre még csak 640 milliárd dolláros kölcsönigénnyel számoltak.

A belső dokumentum szükségesnek mondja, hogy újabb hat hónapra, 2011. október 1-jétől a jövő év márciusának végéig helyezzék készenlétbe az IMF válságalapját, amelyet tavaly a tízszeresére növeltek, miután a világ tizenkilenc legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G-20 csoport azt kérte, hogy a globális pénzügyi válság miatt háromszorozzák meg az IMF hitelforrásait.