Az esztergomi SX4 miatt balhézik a Suzukival a VW

2011.09.11. 21:04
A legnagyobb európai autógyárcsoport, a német Volkswagen vasárnap szerződésszegéssel vádolta a japán Suzuki autógyárat, és figyelmeztetést intézett hozzá, amiért a Fiattól vesz dízelmotort az idehaza gyártott SX4-es típusba.

A Volkswagen hivatalos közleménye szerint a Suzuki megsértette az 2009-es partnerségi megállapodást azzal, hogy dízelmotorokat vásárol egy más gyártótól, vagyis nem a Volkswagentől. A német konszern szerint a Suzukinak "néhány hete" van a helyzet orvoslására, de nem írták, mit tesznek, ha addig nem történik semmi.

A Suzuki megmaradt a régi partnernél, a Fiatnál, amikor június végén a torinói gyár 1,6 literes dízelmotorját választotta a Magyarországon gyártott SX4-es típushoz. A Suzuki 2006 óta vásárol 2 literes dízelmotort az SX4-hez, amelyet Esztergomban gyártanak, együtt a Fiat Sedici modelljével.

A közleményben a Volkswagen vezetői hangsúlyozták, hogy "ugyanakkor" továbbra is vonzó befektetésnek tekintik a Suzukit.

A Volkswagen 2009. decemberben a két cég stratégiai együttműködési megállapodása keretében 1,7 milliárd euróért megszerezte a Suzuki részvényeinek 19,9 százalékát. Az első félévről szóló, idén júliusban megjelent üzleti beszámolójában a Volkswagen már megjegyezte, hogy a partnerség lassabban fejlődik a vártnál, és ezért átvizsgálja azt. A vizsgálat befejeződött, és első eredménye ez a figyelmeztetés – olvasható a német cég közleményében.

A Volkswagen-Suzuki partnerség még nem termett egyetlen közös tervet sem, és a kapcsolat az utóbbi időben kihűlt. A Suzuki vezetői neheztelnek, és szerintük vissza kell térni a kiindulóponthoz, beleértve a tulajdoni viszonyokat is, annál is inkább, mert szerintük a Volkswagen nem egyenlő partnernek tekinti a japán céget, hanem olyan gyanánt, amelynek a pénzügyi és működési döntéseit pusztán tulajdoni hányada alapján "jelentősen befolyásolhatja".

"Ez igencsak megdöbbentett bennünket, és nemigen értjük, hogyan befolyásolnak minket egyáltalán" – idézte a Suzuki egyik alelnökének korábbi nyilatkozatát a Reuters.