Görögországnak októberben elfogy a pénze

2011.09.12. 16:12

A görög kormánynak nagyjából október közepéig van elegendő pénze ahhoz, hogy kifizesse kötelezettségeit, egyebek mellett az állami alkalmazottak bérét, és a nyugdíjakat - mondta egy televíziós interjúban a görög pénzügyminiszter-helyettes.

Filiposz Szakinidisz a Mega kereskedelmi csatornának adott interjúban elmondta: a kormány igyekszik úgy manőverezni, hogy minél tovább kitartson a pénze és eleget tegyen fizetési kötelezettségeinek. "Most azon dolgozunk, hogy az állam problémamentesen funkcionáljon" - mondta a miniszter-helyettes.

A kis híján fizetésképtelenné vált Görögországot egy 110 milliárd eurós mentőcsomag húzta ki a csávából 2010 tavaszán, és azóta a hitelfeltételek teljesülésének függvényében jut hozzá negyedévente a pénzhez.

Most újabb részlet lenne esedékes, ám az IMF-EU-EKB-trojka szakértői a múlt héten Athénban járván még nem mondták ki a végső igent, mert néhány kiigazító intézkedést még szükségesnek tartottak. Válaszul Athénban vasárnap este bejelentették: két évre ingatlanadót vetnek ki, amiből be lehet tömni a trojka által kifogásolt 2 milliárd eurós lyukat a költségvetésben. Ez azonban nem biztos, hogy elég lesz, a gazdaság teljesítménye a korábban jelzett 3,9 százalék helyett 5 százalékkal csökken idén, ráadásul az ország eddig szinte semmit nem teljesített a vállalásaiból, a lusta közszféra, a kiirthatatlan korrupció és a jó politikai kapcsolataikra építő, elkényeztetett szakszervezetek lehetetlenné tettek minden előrelépést, így a költségvetés hiánya ahelyett, hogy csökkenne, tovább nő.

Philipp Rösler német gazdasági miniszter a Die Welt című lap hétfői számában már arról beszélt, hogy "az euró stabilizálása érdekében többé nem létezhetnek tabuk, beleértve szükség esetén Görögország rendezett államcsődjét is, ha megvannak hozzá a szükséges eszközök."