Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Jól halad a hiánycsökkentéssel Írország

2011.09.14. 07:53

Írország túlteljesíti idei évre vonatkozó, GDP-arányosan 10,6 százalékos  deficitcélját, és kétség nem merülhet fel afelől, hogy 2012-re 8,6 százalékra csökken ez a szám - mondta Brendan Howlin, Írország költségvetési minisztere egy parlamenti meghallgatáson kedden.

A politikus hangsúlyozta: Írország eltökélt szándéka, hogy a nemzetközi mentőcsomag feltételeinek teljesítése révén szerezze vissza gazdasági szuverenitását. "Ha ezt el szeretnénk érni, akkor bizonyosan nehéz döntéseket kell meghozni az idén és a következő években" - fogalmazott a miniszter.

A meghallgatáson Howlin kijelentette, hogy "az ír pénzügyminisztérium, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság konszenzusos véleménye alapján" továbbra is három százalék körüli növekedésre számítanak középtávon.

"Figyelembe kell vennünk a lépéseink következményeit, hogy ne szorítsuk vissza a növekedést" - mondta a miniszter, aki megjegyezte, hogy szakmailag ez az egyik legnagyobb kihívás a döntéshozók előtt.

Írország az előző év novemberében állapodott meg az Európai Unió, az IMF és az Európai Központi Bank alkotta hármassal egy 67,5 milliárd eurós mentőcsomagról, miután ellehetetlenült az ír államadósság piaci forrásokból történő finanszírozása. A támogatásért cserébe szigorú költségvetési kiigazítást és strukturális reformok végrehajtását vállalta a dublini kormányzat.