Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

S&P: Javítani kell az Erste és a Raiffeisen tőkeerejét

2011.09.19. 15:02

A Standard & Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő szerint növelni kell a jelentős magyarországi kitettséggel rendelkező Erste és Raiffeisen osztrák bankcsoportok tőkeerejét.

A Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági lap hétfői számában arról írt, hogy a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja szerint az Erste Group Bank és a Raiffeisen Bank International esetében javítani kell a tőkének a kockázathoz viszonyított arányát szemléltető RAC (risk-adjusted capital) mutatót. Ez a multinacionális pénzintézeteket tekintve jellemzően 7 és 8 százalék között van, az Ersténél viszont csak 5,6 százalék, a Raiffeisen kétharmadát ellenőrző Raiffeisen Zentralbank Österreich AG-nál pedig 4,1 százalékon áll.

Ezért az S&P a két társaság tőkeerejének növelését sürgeti, leminősítést azonban rövid távon nem tart valószínűnek. A két bank hosszú távú adóskockázati besorolása egyaránt a legmagasabb, "A" kategóriában van és egyik társaság sem áll besorolási megfigyelés alatt, a helyzet azonban középtávon változhat - mondta a lapnak Markus Schmaus, az S&P bankágazati elemzője.

Ugyanakkor "intenzív megfigyelést" igényelnek a frankban eladósodott magyarországi hitelesek törlesztési lehetőségeivel kapcsolatban elindult folyamatok, mert a két társaság "tetemes összegekkel érintett" az ügyben - tette hozzá.

Az Erste kinnlevősége 3 milliárd euró, a Raiffeisené 1,6 milliárd euró - írta a Wirtschaftsblatt.

A két társaság jelenlegi kedvező besorolását az indokolja, hogy rendszerszintű fontossággal bírnak az osztrák bankrendszerben, amiből adódóan arra lehet számítani, hogy az osztrák kormány szükség esetén a segítségükre siet. E státusz nélkül alacsonyabb kategóriában volna mindkét bankcsoport, az Erste az "A mínusz", az Raiffeisen pedig a "BBB mínusz" osztályzatot érdemelné - mondta az elemző.

Az S&P szerint kevéssé érintené az osztrák bankokat, ha tovább romlana az adósságválsággal küszködő euróövezeti tagországok helyzete, hiszen a Raiffeisen kitettsége például Görögországban csupán 118 millió euró, az Erstéé pedig alig 50 millió.

Egy újabb nyugat-európai recesszió viszont erősen sújtaná az osztrák nemzetgazdaságot és a kelet-európai országokat is. A visszaesés Nyugat-Európában "nem csupán Ukrajnát és a periféria többi piacát érné el, hanem még Csehországot és Szlovákiát is" - mondta az S&P elemzője.