Fitch: Nem szűnik meg az eurózóna

2011.09.20. 12:45

"Nagyon alacsony" az euróövezet felbomlásának és az euró "kimúlásának" kockázata, tekintettel arra, hogy ez milyen hatalmas pénzügyi, gazdasági és politikai károkat okozna – vélekedtek Londonban kiadott keddi helyzetértékelésükben a Fitch Ratings elemzői, akik szerint a sokak által egyetlen megoldásnak tartott Európai Egyesült Államok és a valutaunió szétesése között létezik egy "hibrid, harmadikutas megoldás".

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint "egyszerűen nem létezik" sem lakossági támogatás, sem politikai akarat az Európai Egyesült Államok megteremtésére, ugyanakkor az euróövezet szétesésének költségei túl nagyok lennének ahhoz, hogy ez a fejlemény megengedhető lenne.

A Fitch által felvázolt "hibrid harmadik út" nem vezetne el a teljes politikai és költségvetési unióig, de a jelenleginél sokkal erősebb páneurópai felügyeleti és szabályozó struktúrát teremtene, a tagállami költségvetési és gazdaságpolitikák szélesebb körű, szankciólehetőségeket is tartalmazó összehangolásával.

Több más nagy londoni ház ugyanakkor komoly esélyt ad az euróövezet felbomlásának. Az Economist Intelligence Unit (EIU) legutóbbi elemzésében 40 százalékosra tette ennek kockázatát.