Európai bankválságtól tart a guru

Portfolio
2011.09.23. 07:52 Módosítva: 2011.09.23. 07:54
A világ a következő pénzügyi válság előestéjénél áll, melynek epicentrumában az államadósságok állnak - mondta Mohamed El-Erian, a világ legnagyobb kötvényalapját kezelő PIMCO vezérigazgatója. A szakértő az FT-ben azt írja, hogy a francia bankok egy egész Európára kiterjedő bankválságot okozhatnak, ha a helyzetet nem kezelik időben.

A guru szerint érdemben megnőtt egy nemzetközi intervenció pénzügyi szükségessége. Jelenleg jóval több puskaporra van szükség ahhoz, hogy a kedvezőtlen folyamatok megszakíthatók legyenek. Példának okáért a EKB által eddig bevetett fegyverek nem tudták megállítani a fertőző hatásokat a jelentős erőfeszítés ellenére sem.

A szakértő szerint a francia bankok egész Európában egy banki válságot generálhatnak, ami tovább súlyosbítja az államadósság csapdát, újabb recessziót szülhet és érdemben ronthatja a világgazdaság kilátásait.

Európának gyorsan kell cselekednie, hogy stabilizálja bankrendszerét, és az olyan bejelentések, mint amit az EKB szerdán tett (miszerint szélesítik azon értékpapírok körét, melyeket fedeztként elfogadnak a kereskedelmi bankoktól), nem tekinthetők elegendőnek.

Bár az EKB likviditásbővító intézkedést hozott, mindez nem kezeli az eszközminőséggel kapcsolatos gondokat. Európa annak a határán van, hogy elveszíti a kontrollt az adósságválság előre eltervezett módon történő levezénylése felett.

Mohamed El-Erian

1958-ben született New Yorkban, de szülei egyiptomiak voltak. Apja Egyiptomot képviselte az ENSZ-ben, majd az afrikai ország svájci és francia nagykövete lett. Fiatalkorát ezért nagyrészt Egyiptomban és Európában töltötte, ennek köszönhetően pedig folyékonyan beszél arabul, angolul és franciául. Később az IMF-hez került Washingtonba, ahol 15 évet töltött, majd a londoni Salomon Smith Barney/Citigroup ügyvezető igazgatója lett.

A megközelítőleg 1200 milliárd dollárt, és a világ legnagyobb kötvényalapját is kezelő Pacific Investment Management portfólió menedzsment és befektetési stratégiai csoportjához 1999-ben csatlakozott, ám 2005-ben a Harvard Egyetem, illetve alapítvány vagyonát kezelő Harvard Management Company elnök-vezérigazgatója lett. A Bill Gross által alapított Pimco-hoz 2007-ben került vissza, ám ezúttal a vezérigazgatói és befektetési igazgatói posztra. Mohamed El-Erian és Bill Gross együtt dolgozták ki a piacok jövőjével kapcsolatos új normál elméletüket, amely lassabb növekedést és alacsonyabb hozamokat valószínűsít a következő időszakra.