Kína nem segít Európának

2011.09.23. 08:10 Módosítva: 2011.09.23. 08:11

Nem végrehajtható az a brazil javaslat, amely szerint a legerősebb feltörekvő országoknak (BRICS) létre kellene hozniuk egy közös alapot a bajba került eurózóna-tagországok kisegítésére − jelentette ki Vej Csien-kuo, a kínai kormány volt helyettes kereskedelmi minisztere a Reutersnek nyilatkozva. Korábban Pravin Gordhan dél-afrikai pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika képviselői tárgyalni fognak a javaslatról Washingtonban. A dél-amerikai ország kormányának elképzelése szerint a BRICS tagjai a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül biztosíthatnának dollármilliárdokat az eurózóna válságkezelési erőfeszítéseinek támogatására – írja a Napi Gazdaság.

Vej − aki jelenleg az egyik vezető kínai gazdaságkutató intézet munkatársa − világossá tette, hogy véleményük szerint több sebből is vérzik a javaslat. Legfőbb hibája az, hogy nem veszi figyelembe a BRICS országainak lényegesen különböző devizastratégiáját és árfolyam-menedzselési rendszerét, illetve eltérő álláspontjukat az adósságválság kezelésével kapcsolatban. Kína rendelkezik ugyan a világ legnagyobb, 3,2 ezer milliárd dollár értékű devizatartalékával − ami háromszor nagyobb a BRICS másik négy országának együttes valutakészleténél −, ám ennek ellenére nem szándékozik túl nagy összegben eurózónás államkötvényeket vásárolni.

Kína olyan gazdasági változásokkal néz szembe, amelyek miatt saját maga is rászorulhat devizatartalékaira − jelezte Vej. Az ország exportját mérsékelni fogja az európai és az amerikai gazdaság vergődése, ráadásul az Egyesült Államok a hazai munkahelyek bővítése érdekében várhatóan protekcionista lépéseket tesz. Eközben Pekingnek meg kell maradnia a szabad kereskedelem propagandistájának, hiszen a globalizáció sokat hozott az országnak, amit azzal kell bizonyítania, hogy nem mérsékli importját.