Pizzából szerezne pénzt az amerikai nagybank

2011.09.26. 07:14

A Bank of America (BofA) több mint 800 millió dollárért értékesítené a Pizza Hut franchise-ba tartozó NPC Internationalt, tőkehelyzete erősítését célzó lépéssorozata részeként, írja a Napi Gazdaság. A Bloomberg ügyhöz közeli forrásai szerint két private equity-csoport fogott össze, hogy ajánlatot tegyenek az 1140 gyorséttermet üzemeltető NPC-re, már amennyiben sikerül az egyre turbulensebb hitelpiacon biztosítani rá a finanszírozást.

A BofA még 2009-ben a Merrill Lynch & Co. felvásárlásával örökölte meg az amerikai Pizza Hut éttermek egyötödével rendelkező NPC-t. A társaságot 2006-ban még 615 millió dollárért vette a Merrill. A Wells Fargo elemzője azonban sokallja a 800 milliós eladási árat. A szektorban ugyanis átlagosan az EBITDA 6-7-szeresén cserélnek gazdát az étteremláncok. Ez az NPC tavalyi 105,5 millió dolláros EBITDA-ját figyelembe véve 630 és 735 millió dolláros fair értéket adna.

A Bank of America a szigorodó tőkemegfelelési szabályokra tekintettel 50 milliárd dollárnyi eszközétől tervez megszabadulni tőkehelyzete megszilárdítása végett, míg gazdálkodásának hatékonyabbá tétele érdekében 30 ezer főt bocsátanak el. Utóbbitól 2013 végére évi 5 milliárd dolláros megtakarítást várnak.

Kérdés, hogy mindez elég lesz-e a bank részvényei vesszőfutásának feltartóztatásához. A pénzintézet papírjai ugyanis még Warren Buffett múlt havi ötmilliárdos befektetése dacára is csaknem 55 százalékot zuhantak az év eleje óta.