Újra csábít az arany

2011.09.27. 07:34

Több tényező együttesen okozta, hogy az arany és az ezüst árfolyama is óriásit zuhant az elmúlt napokban. Mindez akár nagyon jó beszállási pontokat is eredményezhet, de az óvatosság nem árt, ha valaki nemesfémek vásárlásán gondolkodik, írja a Napi Gazdaság.

Három nap alatt 40 dollárról majdnem 26 dollárig esett az ezüst árfolyama, míg az arany 1800 dollár közeléből esett vissza a hétfői mélypontot jelentő 1533 dollárig. A mélypontokkal számolva az ezüst mintegy 35 százalékot, míg az arany 15 százalékot esett három nap alatt. Bár hétfőn napközben volt egy jelentősebb korrekció, a mélyrepülés így is jelentős.

A hétfői jelentősebb zuhanást elsősorban azzal magyarázták a nemzetközi elemzők, hogy a hétfői kereskedés zárását követően a minimális mértékű, készpénzben rendelkezésre álló letéti követelmény 21 százalékkal, 11 475 dollárra emelkedik egy 100 unciás aranykontraktus esetében. Az ezüst esetében pedig a minimális letéti követelmény 15,6 százalékkal, 24 975 dollárra emelkedik − a változások mindkét nemesfém esetében jelentősen csökkentették a spekulatív pozíciók méretét.

Az arany esetében inkább csak korrekcióról beszélhetünk, mondta a Napi Gazdaságnak Pálffy Gergely, a Solar Capital elemzője. A mostani eséssel ugyanis csupán a július eleje óta tartó rally korrekciója zajlott le eddig, ami nem is csoda, hiszen hirtelen drágult nagyon sokat a nemesfém árfolyama. Az esésben ugyanakkor a főszerepet az játszotta Pálffy szerint, hogy a nagyobb befektetési alapok rákényszerültek arra, hogy készpénzt teremtsenek elő a más piacokon elszenvedett veszteségeik miatt.

A részvénypiacok esése ugyanis a tőkeáttételes pozícióknál biztosan friss forrásokat kívánt, hogy teljesíteni tudják a letéti követelményeket; ehhez nagy valószínűséggel inkább a nyereséges pozícióikat zárták a befektetők. Erre pedig nagyon jó példa az arany, amelyen jelentős profitokat értek el.

Az ezüst esetében teljesen más a helyzet, hívja fel a figyelmet Pálffy: egyrészt az ezüst menedék státusa nem olyan jelentős, mint az aranyé, másrészt itt ipari felhasználás sokkal hangsúlyosabb. Az ezüst eladására fundamentális okot is lehet találni a jelenleg a növekedési félelmek miatt zuhanó piacokon.

Pálffy szerint nem árt az óvatosság az arannyal, érdemes lehet egy-másfél hetet várni a vételekkel, figyelve, milyen hírek érkeznek a világból. Könnyen lehet ugyanis még szakadás, mivel a részvénypiacok esetleges további esése okozhat újabb likvidálási hullámot.

Marck Faber, a svájci befektetési szakember szerint is nagyon fontos szinthez érkezett az arany árfolyama hétfőn. A befektetési szakértő szerint ugyanis amennyiben nem tart ki az 1500 dolláros szint, akkor már az 1100-1200 dolláros szintet veheti célba az arany árfolyama. A befektető ugyanakkor egyelőre nem adja el aranykészleteit, hiszen véleménye szerint a részvénypiacok további 10-20 százalékos korrekciója után az amerikai jegybank rákényszerülhet egy újabb monetáris lazítási programra − amit a múlt héten még nem mert meglépni. A QE3 bejelentése pedig jót tesz majd az arany és a részvények árfolyamának is.  • Hírek
  • Hírek