Minden éjjel egy újabb válságról álmodom

2011.09.28. 08:19

"Kereskedő vagyok, nem igazán érdekel mi történik a gazdasággal vagy az eurózónával. Ha lehetőséget látok pénznyerésre, megyek utána. Három éve erre várok: minden este úgy fekszem le, hogy egy újabb recesszióval álmodom" - mondta Alessio Rastani, egy meglepően őszinte bróker a BBC-nek.

"Az emberek úgy tűnik elfelejtették, de a harmincas évek nagy válsága nem csak a piacok összeomlásáról szólt: voltak emberek, akik felkészültek arra, hogy pénzt csináljanak a zuhanásból. És szerintem ezt bárki meg tudja csinálni, nem csak az elit: egyszerűen egy jó terv kell hozzá, ilyen lehet például az állampapírok vásárlása."

A bróker szerint nem fog működni az eurózóna megmentése: "A piacokat a félelem vezérli. A nagy befektetési alapok nem dőlnek be a mentőcsomagoknak, tudják, hogy a tőzsdéknek vége és nem érdekli őket az euró sem: a vagyonukat biztonságos eszközökbe, állampapírba és dollárba menekítik."

"Ez a válság olyan mint a rák: ha csak vársz, hogy elmúljon, tovább fog növekedni, és a végén túl késő lesz. Azt ajánlom mindenkinek, lépjen most" - mondta. Nem lehet abban bizakodni, hogy a kormányok rendbehozzák a helyzetet: "a kormányok nem uralják a világot, a Goldman Sachs uralja a világot" - tette hozzá.

"Azt tanácsolom mindenkinek, védjék meg a vagyonukat, mert 12 hónapon belül milliók megtakarításai fognak kámforrá válni. És ez még csak a kezdet" - ismertette a bróker apokaliptikus vízióit.

Később kiderült, Rastani nem befektetési háznál dolgozik, hanem független kereskedő, akit a felvétel megjelenése után a Gawker leszociopatázott, a Forbes szerint pedig pszichopata lehet. A Facebook oldalán is heves reakciók jelentek meg, sokan megköszönték az "őszinte képet", mások egyszerűen leseggfejezték.