Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Vírusként terjed az Index cikke

2011.09.29. 12:40
Meglepően nagy nemzetközi visszhangot váltott ki Szalay-Berzeviczy Attila volt tőzsdeelnök tegnapi cikke, ami az Index Pénz beszél rovatában jelent meg. Minden azzal kezdődött, hogy egy blog lefordította a Google-fordítóval, végül a Reuterstől a Wall Street Journalig terjedt az eurózóna haláláról beszélő magyar bankár híre.

„Azt hitte, Alessio Rastani félelmetes?” – kérdezi címében egy vancouveri portál utalva az internetet a napokban bejárt videóra, amin egy bróker arról beszél, hogy tizenkét hónapon belül milliók vesztik el a megtakarításaikat. „Először is, Szalay-Berzeviczynek már a neve is félelmetesebb, másodszor nem tekinthetünk el attól, hogy hitelt ad a szavainak az UniCredit csoportnál betöltött ügyvezető igazgatói tisztsége.”

A nemzetközi sajtóban Szalay-Berzeviczy Attila tegnapi cikkének első mondatai verték ki a biztosítékot: itt azt írja, hogy az euró gyakorlatilag halott, Görögország csődje elkerülhetetlen, és ez tízes erejű földrengéshez fog vezetni Európában.

A cikket először egy blog vette át, ami egyszerűen betette a google translatorbe, majd kiemelt pár mondatot, és feltette twitterre. Innentől pedig nem volt megállás: bekerült a The Telegraph élő válságközvetítésébe, lecsapott rá a Bloomberg hírügynökség, majd kiadott róla cikket a Reuters és a Dow Jones hírügynökség is, amit számos portál átvett a világban, köztük a Wall Street Journal.

„Vírusként terjed az európai bankár apokaliptikus mondása” – írta már tegnap este a Wall Street Journal blogja.

A Bloomberg megszólaltatta az Unicreditet is, ahol a cikket úgy kommentálták, hogy az egy legrosszabb esetet tükröző forgatókönyv, és a szerző magánvéleménye. (Szalai-Berzeviczy mellőzte is Unicredites tisztségét a cikk jegyzésénél, véleményét így is elválasztva a cégtől.)

A cikk egyébként döntően és elsősorban a magyarországi helyzettel, azzal foglalkozik, hogy a bankrendszert milyen módon érintik a kormány intézkedései. A nemzetközi kitekintés azt vezette fel, hogy miközben Európa-szerte okkal aggódnak a bankrendszerért, látják annak fontosságát és erősíteni próbálják, nálunk ezzel ellentétes folyamatok figyelhetőek meg.  • Vennék
  • Hírek