Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vírusként terjed az Index cikke

2011.09.29. 12:40
Meglepően nagy nemzetközi visszhangot váltott ki Szalay-Berzeviczy Attila volt tőzsdeelnök tegnapi cikke, ami az Index Pénz beszél rovatában jelent meg. Minden azzal kezdődött, hogy egy blog lefordította a Google-fordítóval, végül a Reuterstől a Wall Street Journalig terjedt az eurózóna haláláról beszélő magyar bankár híre.

„Azt hitte, Alessio Rastani félelmetes?” – kérdezi címében egy vancouveri portál utalva az internetet a napokban bejárt videóra, amin egy bróker arról beszél, hogy tizenkét hónapon belül milliók vesztik el a megtakarításaikat. „Először is, Szalay-Berzeviczynek már a neve is félelmetesebb, másodszor nem tekinthetünk el attól, hogy hitelt ad a szavainak az UniCredit csoportnál betöltött ügyvezető igazgatói tisztsége.”

A nemzetközi sajtóban Szalay-Berzeviczy Attila tegnapi cikkének első mondatai verték ki a biztosítékot: itt azt írja, hogy az euró gyakorlatilag halott, Görögország csődje elkerülhetetlen, és ez tízes erejű földrengéshez fog vezetni Európában.

A cikket először egy blog vette át, ami egyszerűen betette a google translatorbe, majd kiemelt pár mondatot, és feltette twitterre. Innentől pedig nem volt megállás: bekerült a The Telegraph élő válságközvetítésébe, lecsapott rá a Bloomberg hírügynökség, majd kiadott róla cikket a Reuters és a Dow Jones hírügynökség is, amit számos portál átvett a világban, köztük a Wall Street Journal.

„Vírusként terjed az európai bankár apokaliptikus mondása” – írta már tegnap este a Wall Street Journal blogja.

A Bloomberg megszólaltatta az Unicreditet is, ahol a cikket úgy kommentálták, hogy az egy legrosszabb esetet tükröző forgatókönyv, és a szerző magánvéleménye. (Szalai-Berzeviczy mellőzte is Unicredites tisztségét a cikk jegyzésénél, véleményét így is elválasztva a cégtől.)

A cikk egyébként döntően és elsősorban a magyarországi helyzettel, azzal foglalkozik, hogy a bankrendszert milyen módon érintik a kormány intézkedései. A nemzetközi kitekintés azt vezette fel, hogy miközben Európa-szerte okkal aggódnak a bankrendszerért, látják annak fontosságát és erősíteni próbálják, nálunk ezzel ellentétes folyamatok figyelhetőek meg.