Benedek
-4 °C
5 °C

Juncker: November végén kapnak pénzt a görögök

2011.10.04. 08:08

További pénzügyi konszolidációs lépésekre szólították Görögországot az euróövezeti országok pénzügyminiszterei, miután Athén bejelentette, hogy nem tudja teljesíteni az idei államháztartási hiánycélt.

A miniszterek luxembourgi találkozóját követően, hétfő éjjel tartott sajtótájékoztatóján Jean-Claude Juncker, a miniszteri csoport elnöke ezt közölve ugyanakkor továbbra is kizárta, hogy bármilyen módon szóba kerülne Görögország kilépése az euróövezetből. Hozzátette: a miniszterek üdvözölték azokat az új lépéseket, amelyeket a görög kormányzat a múlt hét végén jelentett be. Fontosnak tartották ugyanakkor azok szigorú végrehajtását is.

Mint mondta, azt szeretnék, ha a következő években teendő kiegészítő intézkedésekről Görögország szorosan egyeztetne az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértővel.

Azt is jelezte, hogy Athén várhatóan csak novemberben kaphatja meg a támogatására kidolgozott 110 milliárd eurós hitelcsomag következő részletét, 8 milliárd eurót. Juncker ezt azzal indokolta, hogy az uniós intézmények és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői csoportja még nem készítette el friss jelenését a görög helyzetről.

A sajtótájékoztatón Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse is úgy vélte, Athén jó úton jár. Mint mondta, annak van kiemelt jelentősége, hogy Görögország a jövő évi hiánycélt teljesítse vagy túl is szárnyalja, az idén pedig még javítson eddigi teljesítményén.  Kérdéses maradt, hogy a miniszterek a közeljövőben tartanak-e újabb - soron kívüli - találkozót a hitelrészlet felszabadításának érdekében, ahogyan azt korábban tervezték.

Az azonban továbbra is várható, hogy az euróövezet országainak állam- és kormányfői a két hét múlva esedékes európai uniós csúcsértekezlet idején külön megbeszélést is folytatnak.  A luxembourgi sajtótájékoztatón Juncker és Rehn megerősítette, hogy a miniszterek megállapodtak azokban a feltételekben, amelyek mellett a hitelező országok biztosítékot kaphatnak a Görögországnak nyújtott támogatás visszafizetésével kapcsolatban.

Ennek részleteit azonban közölték. Rehn csupán annyit mondott, hogy kiegyensúlyozott megállapodás született, Juncker pedig azt jelezte, hogy Finnországon kívül más ország nem jelezte igényét külön biztosítékokra. A témát Finnország kérésére tárgyalták. Helsinki a múlt héten jóváhagyta az uniós euróstabilitási mechanizmus bővítésére vonatkozó euróövezeti megállapodást, de előzőleg feltételül szabta a biztosítékok kidolgozását. Mindkét hétfői nyilatkozó megerősítette, hogy megvitatták azokat a lehetőségeket, amelyek révén tovább javítható a jövőbeni mechanizmus hatékonysága.

Rehn külön hangoztatta a válságmegelőzési célra kidolgozott hat új uniós jogszabály fontosságát is, és bizodalmát fejezte ki, hogy a szabályok (amelyek kidolgozásában az EU soros elnökségét ez év első felében betöltő Magyarországnak kiemelten fontos szerepe volt) jövőre életbe is léphetnek. A találkozóról kiszivárgott hírek szerint a miniszterek derűlátónak mutatkoztak abban a tekintetben, hogy a stabilitási mechanizmussal kapcsolatos reformokat Szlovákia is megszavazza, a témában jelenleg mutatkozó koalíciós nézeteltérések ellenére. Ezt jelezte Luxembourgban a közlések szerint Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter is.