Szerdán kerülje el Görögországot!

2011.10.04. 19:36

Görögországban kedden este 23 órakor beszüntetik a munkát a légiforgalmi irányítók, a sztrájk miatt szerdán egyetlen kereskedelmi járatot sem indíthatnak vagy fogadhatnak a görög repülőterek.

A görög légtéren csupán áthaladó járatokat nem érinti a munkabeszüntetés.

A sztrájk egy teljes napig tart, szerdán este 23 órakor ér véget és egy országos akció része, amellyel az állami szektorban tervezett elbocsátások ellen tiltakoznak.

Szerdán zárva tart valamennyi állami és önkormányzati hivatal és hatóság, és nem nyitnak ki az iskolák sem. Athénban a tömegközlekedési dolgozók csatlakozására is számítanak, így várhatóan káosz lesz az utakon.

Az adósságválsággal küzdő államot 110 milliárd eurós hitelcsomaggal támogató trojka - az Európai Unió (EU), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hármasa - nyomására az athéni vezetés 30 ezer fős leépítést határozott el az állami szférában. Kedden az elbocsátások ellen tiltakozó állami alkalmazottak hét minisztérium bejáratát torlaszolták el a fővárosban.

A magángazdaságban dolgozók körében is nő a feszültség, mert a munkaügyi minisztériumból származó értesülések szerint a trojka azt kívánja elérni a kormánynál, hogy töröljék el a minimálbért, ami jelenleg havi 548 euró (164 ezer forint).