Béla
13 °C
27 °C

Amerika szankciókkal sújtja Kínát

2011.10.05. 08:26

Az amerikai szenátus is elfogadta azt a törvényt, amely szankciókat foganatosítana Kínával szemben, mivel úgy vélik, hogy jogosulatlan előnyhöz jut szándékosan alulértékelt valutájával - írja a Napi Gazdaság.

Az Economic Policy Institute tanulmánya szerint körülbelül 2,8 millió amerikai vesztette el az állását az olcsó jüan miatt. Egyes elemzők szerint a jüan árfolyama jelenleg 40 százalékkal "valós" értéke alatt van, az amerikai politikusok pedig évek óta sürgetik a kínai jegybankot a helyzet normalizálására. Az elszaladó inflációra és az importra is jó hatással lehetne egy ilyen intézkedés - a kínai deviza dollárhoz képest történő felértékelődése augusztusban azonban megtorpant.

"Az amerikai szenátus által elfogadott jüantörvény nem fog megoldani semmilyen problémát és akár kereskedelmi háborúhoz is vezethet" - nyilatkozta azonban a kínai jegybank. A kiadott közlemény szerint az amerikai problémák az alacsony megtakarításokkal, a magas munkanélküliséggel és a deficites külkereskedelmi mérleggel magyarázhatók és a kínai import elleni támadás csak figyelemelterelés a hazai problémákról.