Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Csődöt jelentett az Elcoteq

2011.10.06. 23:31

Csődeljárás megindítását kérte az Elcoteq SE Luxemburgban - jelentette be a finn tulajdonú, de Luxemburgban bejegyzett társaság az elcoteq.com-on csütörtök este.

Az igazgatótanács közleményében azt írta: a cég vezetése az elmúlt hónapokban tárgyalásokat kezdeményezett hitelezőivel és legfontosabb ügyfeleivel a társaság megmentésére. Az Elcoteq folyamatos költségcsökkentő intézkedései és a vállalat adósságának átalakítására tett erőfeszítések ellenére sem talált olyan megoldást, amely megfelelő lett volna hitelezőinek. Az utóbbiak folytatták végrehajtási akcióikat, a társaság bankszámláinak befagyasztását, pénzügyi műveleteinek akadályozását.

Az igazgatótanács közleménye szerint az Elcoteq SE nem tud működni, és vezetése nem látta értelmét, hogy folytassa a Luxemburgban kezdeményezett kontrollált vállalatirányítást. A cég így kénytelen volt csődöt jelenteni.

Az Elcoteq az idén június végén jelentette be, hogy nem tudja határidőre fizetni hitelállományát, nehéz helyzetét a világgazdasági válsággal, illetve azzal magyarázta, hogy legnagyobb partnere, a Nokia szerződést bontott vele. Az Elcoteq júliusban kontrollált vezetést kért a luxemburgi jog alapján.

Az Elcoteq 1998-ban jelent meg Magyarországon, korábban három, ma egy pécsi gyárában termel. Az üzemben a gazdasági válság előtt mintegy hétezren dolgoztak, jelenleg lapértesülések szerint mintegy 1 500 bejelentett dolgozójuk van, közülük többen felmondási idejüket töltik. Az Elcoteq pécsi üzemében jelenleg egyetlen gyártósoron folyik a termelés.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft