A piac örül a lengyel eredménynek

2011.10.10. 19:29
A lengyelországi parlamenti választások eredményét a piac várhatóan üdvözli, ám a lengyel gazdaságban határozott kormányzati kezelést igénylő kockázatok érvényesülnek, vélekedtek hétfői helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Fitch Ratings hitelminősítő hétfői londoni kommentárja szerint az új lengyel kormánynak az alacsonyabb gazdasági növekedés miatt át kell értékelnie a költségvetési konszolidációs terveket, ha teljesíteni akarja a maastrichti konvergencia-előírások alapján kijelölt célokat.

A Fitch szerint a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatti jövő évi lengyel államháztartási hiánycél  derűlátó - 4 százalékos - gazdasági növekedési várakozásra épül. A hitelminősítő közölte, hogy saját prognózisa 3,3 százalékos lengyel GDP-pluszt valószínűsít 2012-ben.

Az elemzői szerint ha Lengyelország komolyan gondolja a 3 százalék alatti hiánycél teljesítését, ahhoz az új kormánynak drasztikusabb költségvetési intézkedéseket kell tennie, és ez valószínűleg további kiadáscsökkentéseket tesz szükségessé.

A hitelminősítő szerint várható, hogy a Polgári Platform és a Lengyel Parasztpárt jelenlegi koalíciója jórészt teljesíti az idei évre kitűzött 5,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt a tavalyi 8 százalékos deficit után. Ez azonban részben egyszeri lépések eredménye lesz; ezek közé tartozik a magánnyugdíj-pénztári befizetések átirányítása az állami költségvetésbe - hangsúlyozták a Fitch Ratings londoni elemzői.

A cég szerint a lengyel gazdasági növekedés lassulása és az euróövezeti válság lesodorhatja Lengyelországot a konszolidációs pályáról további - elsősorban az eddigieknél hangsúlyosabban szerkezeti jellegű - intézkedések nélkül. A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző ház - európai felzárkózó térségi közgazdászai hétfői kommentárjukban azt jósolták, hogy a Polgári Platform választási győzelmét a rendes üzletmenet folytatódásának jeleként fogja üdvözölni a piac, azonban félő, hogy az egyre erősebb külső ellenszélben a lengyel gazdaság nagyobb mértékben lassul jövőre, mint ahogy azt a legtöbben várják.

A Polgári Platform választási győzelme elsősorban a gazdasági sikeresség jutalma; Lengyelország volt az egyetlen EU-tagállam, amelynek 2009-ben sikerült elkerülnie a recessziót, és gazdasági teljesítménye jelenleg 8 százalékkal haladja meg reálértéken a 2008-as szintet.  A cseh gazdaság éves összterméke hozzávetőleg azonos a 2008-ban mérttel, a magyar gazdaságé pedig 6 százalékkal elmarad az akkori szinttől - fejtegetik elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai.

Neil Shearing és William Jackson - az elemzés szerzői - szerint a lengyel gazdaság várhatóan továbbra is jobban teljesít majd közép-európai szomszédainál, nem utolsósorban azért, mert a másik kettőnél kevésbé nyitott, és ezért kisebb mértékben van kitéve az euróövezeti kereslet gyengülésének. A térségi túlteljesítés mértéke azonban jó eséllyel kisebb lesz, mint 2008-2009-ben volt, mivel - 2009-től eltérően - jelenleg nincs mozgástér a költségvetési élénkítéshez. A lengyel államháztartási hiány még mindig magas, és az államadósság-ráta közel jár az alkotmányban meghatározott plafonhoz, amelynek átlépése esetén költségvetési szigorítás válik kötelezővé - áll Shearing és Jackson hétfői elemzésében.

A szakértők szerint a Capital Economics még jövőre is 5 százalékos lengyel államháztartási hiányt jósol, ami csaknem 58 százalékra emelné a GDP-arányos államadósság-rátát, vagyis az adósság "veszélyesen megközelítené" azt a szintet, amelynek elérése "drámai" költségvetési szigorításra kényszerítené a kormányt. A devizaárfolyam-kockázatok miatt ráadásul a monetáris politika reagálási mozgástere is leszűkült, tekintettel a zloty gyengülésére és a lengyel háztartások magas devizaalapú jelzáloghitel-terheire.

Mindezek alapján a Capital Economics felzárkózó piaci közgazdászai jövőre mindössze 1,5 százalékos növekedést várnak a lengyel gazdaságban, vagyis lassabbat a 2009-ben mért 1,7 százaléknál is. Jóllehet "ez nem katasztrófa", azonban a lassuló növekedés aligha jelent ideális hátteret a további szerkezeti reformokhoz, amelyek ahhoz lennének szükségesek, hogy Lengyelország "Európa ritka fénylő pontjainak egyike maradhasson" - áll a Capital Economics hétfői londoni elemzésében.