Banánkartellre csapott le az EU

2011.10.12. 17:51

Az Európai Bizottság 8,9 millió euró bírságot szabott ki a Bonita márkanevű banánokat forgalmazó Pacific Fruit cégre árkartell miatt.

A bizottság szerdai közlése szerint a vállalat 2004 júliusa és 2005 áprilisa között az amerikai Chiquita céggel összehangolta az Olaszországban, Görögországban és Portugáliában értékesített banán árát. A Chiquitára azért nem szabtak ki bírságot, mert a cég beismerte tettét, és információkat szolgáltatott a hatóságoknak.

A bizottság közlése szerint a két cég hetente egyeztetett az árakról, és ezzel - a verseny kiiktatása miatt - megkárosították a fogyasztókat. Becslések szerint a szóban forgó időszakban a három dél-európai országban 525 millió eurót tett ki az évi banánértékesítés.

Az Európai Bizottság legutóbb 2008-ban szabott ki 60 millió eurós bírságot árkartell miatt a Dole, valamint a főként a Del Monte márkát forgalmazó Weichert banánimportőrre. A cégek 2000 és 2002 között hangolták össze áraikat nyolc észak-európai országban. Ebben a kartellben is benne volt a Chiquita, de akkor mentesült a bírság alól, mert elsőként informálta a bizottságot a kartell tényéről.