Megbukott Obama munkahelyteremtő csomagja

2011.10.12. 06:19
A várakozásoknak megfelelően elbukott Barack Obama szeptember elején bejelentett munkahelyteremtő csomagja. A tervezet még a demokraták egyöntetű támogatását sem kapta meg a szenátusban, a republikánusok pedig egyésgesen elutasították. Az elnök igazán nem is harcolt terve sikeréért.

Elutasította az amerikai szenátus többsége Barack Obama munkahelyteremtő csomagját. A javaslat elfogadásához háromötödös támogatásra lett volna szükség, de még az egyszerű többséget sem szerezte meg, mert a 46 republikánus mellett 7 demokrata szenátor is ellene szavazott a 100 fős testületben.

Obama terve csökkentette volna a bért terhelő járulékokat, egyben 175 milliárd dollárt különített volna el infrastrukturális beruházásokra, iskolafelújításokra és a helyi önkormányzatok támogatására, amit azok a pedagógusok és rendőrök bérezésére fordíthattak volna. A csomag összértéke 447 milliárd dollár lett volna.

Politikai elemzők szerint Obama a gyakorlatban semmit sem tett azért, hogy a szeptember elején bejelentett javaslatát elfogadja a szenátus, jól jelzi ezt, hogy még saját pártjának az egyöntetű támogatását sem sikerült megszereznie. Ugyanakkor nem is a csomag elfogadása volt a célja, annak beterjesztése valójában újraválasztási kampányának első eleme volt, amivel a közbeszéd tárgyát próbálta befolyásolni, egyben ellenfeleire terelni a felelősséget a munkapiaci helyzetért.

Az Egyesült Államokban az Obama megválasztása előtt kirobbant gazdasági válság következményeként tíz százalék körülire emelkedett a munkanélküliség, és ezt az elnök eddigi, több száz milliárd dollárt felemésztő gazdaságélénkítő programjai sem enyhítették. A munkanélküliség kérdése döntő lehet a jövő évi választásokon, melyeknek az előrejelzések szerint Obama hátrányból futhat neki, jelenleg kormányváltó hangulatban van az amerikai közvélemény.