A szlovák parlament megszavazta az EFSF-t

2011.10.13. 18:02

Megszavazta az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogköreinek bővítését a szlovák parlament csütörtökön.

A vita a várakozásoknak megfelelően nagyon rövid volt, miután a kormány javaslatát az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) is előzetesen támogatásáról biztosította. A törvényjavaslatra 114 képviselő mondott igent, 30-an ellene szavaztak, míg hárman tartózkodtak. Szlovákia ezzel az euróövezetben utolsóként elfogadta az EFSF bővítését.

A szlovák parlament előbb elfogadta a választási időszakot lerövidítő alkotmánytörvényt. Ez azt jelenti, hogy megnyílt az út az előre hozott választás előtt, amelynek dátumát előzőleg március 10-ben határozta meg a három koalíciós párt - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd -, illetve az ellenzéki Smer párt.

Az előre hozott választások megtartása volt az ára annak, hogy a Smer támogatást nyújtson a koalíciónak az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásbővítésének elfogadásához.

Az EFSF-t kedden az első szavazáskor nem fogadta el a szlovák parlament, ami Iveta Radicová kormányának bukásához vezetett. A kormány ugyanis Radicová javaslatára a mentőalapról szóló szavazást összekapcsolta a bizalmi szavazással, mert a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) nem volt hajlandó támogatni az EFSF-t. A Robert Fico vezette Smer pedig azt mondta: csak akkor hajlandók támogatni a koalíciót, ha tisztázódik a helyzet a kormányoldalon, s a koalíció kész megfizetni a Smer által kért politikai árat.

Az 1993-ban megalakult önálló Szlovák Köztársaság történetében ez lesz a harmadik előre hozott választás. A korábbiakra 1994-ben és 2006-ban került sor. A választást hivatalosan a köztársasági elnöknek kell kihirdetnie. Az idő előtti választást lehetővé tevő alkotmánytörvény elfogadása után a törvényhozás azonnal napirendre tűzte az EFSF bővítésének kérdését.