Tizenegy év a bennfentes kereskedő brókernek

2011.10.13. 20:48
Raj Rajaratnam a vád szerint 75 millió dollárt nyert illegális üzletein, de a bíróság figyelembe vette humanitárius tevékenységét és súlyos cukorbetegségét, ezért végül a kért húsz helyett 11 év börtönre ítélte.

Tizenegy év börtönre és tízmillió dollárra (~2,1 milliárd forintra) büntették az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb bennfentes kereskedési ügyének fővádlottját, Raj Rajaratnamot. A Sri Lanka-i származású hedge fund-menedzser a vád szerint több mint ötven millió dollár értékben kötött illegális üzleteket a Galleon Group vezetőjeként.

Az ügyészség szerint Rajaratnam az eljárás során végig tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el és "elképesztő módon azt állította, nem volt világos számára a jogos és a jogszerűtlen cselekvés közti határ". A vád szerint az illegális üzleteken 75 millió dollárnyi haszna volt.

Rajaratnamot 14 rendbeli tőzsdei csalás és összeeskűvés miatt ítélték el a két hónapig tartó perben. Az ügyészség eredetileg 20 év börtönt kért, a védők legfeljebb kilenc évet tartottak jogosnak.

Bár az ítélkező bíró végül a vád által kértnél sokkal enyhébb büntetést szabott ki, azt mondta, Rajaratnam bűne és annak mértéke "az üzleti kultúrát fertőző vírus, amit el kell pusztítani", ugyanakkor méltatta a vádlottat, amiért az törődött a kevésbé privilegizáltakkal.

Rajaratnam a pakisztáni földrengés és a szeptember 11-i terrortámadás áldozatait is támogatta. A bíró azt is enyhítő körülményként vette számításba, hogy az üzletember elárehaladott cukorbetegségben szenved és veseátültetésre szorul.

A BBC jelentése szerint egyelőre nem tisztázott, hogy Rajaratnamnak egyből meg kell-e kezdenie börtönbüntetését, vagy fellebbezése elbírálásáig házi őrizetben maradhat. Az ügyészség a százmillió dolláros óvadék visszavonását és azonnali letartóztatását kezdeményezte.