A kőgazdag svájciaknak még jobb lett

2011.10.14. 06:28

Vegyes érzelmekkel nézhették idén a svájci frank szárnyalását az ország szupergazdagjai − derül ki a Stonehage vagyonkezelő és tanácsadó cég most közzétett felméréséből. A luxuséletmód kellékeinek egy része olcsóbb lett, hiszen az importból származó drága kocsikért megéri svájci devizával fizetni, és 10 százalékkal kevesebbe kerül a Svájcban élőknek a szivar, 11 százalékkal a pezsgő is, írja a Napi.

A külföldi luxusutazásokat 20 százalékkal olcsóbban vehették igénybe a svájciak − ha viszont otthon akartak lakhelyet változtatni, akkor nekik is mélyen kellett a zsebükbe nyúlni. A lakásbérleti díjak ugyanis jócskán megemelkedtek olyan, eddig sem éppen az olcsóságukról híres városokban, mint Genf vagy Zürich.

Az előbbiben átlag 4 százalékkal többet kellett fizetni egy bérelt lakásért idén augusztusban, mint egy évvel korábban, az utóbbiban pedig egyenesen 12 százalékkal szöktek fel a díjak. Ezzel a zürichi lakásbérlet már drágább mulatság, mint a genfi − ez először fordul elő a felmérés 2007-es kezdete óta. Többe kerülnek a műtárgyak (összességében 8 százalékkal) és 5 százalékkal többet kellett adni a svájci tavakat szelő vízi járművekért is.

Mindent összevéve a Stonehage luxus-életszínvonal indexe, a SALLI éves összevetésben 1,2 százalékkal emelkedett Svájcban az év első nyolc hónapjában, miközben az infláció csupán 0,2 százalék volt. Ha a svájci frank árfolyama nem változott volna, akkor a SALLI index 5,3 százalékkal emelkedett volna − kalkulált a Stonehage −, ám a vizsgált időszakban a frank mintegy 10 százalékkal erősödött az euróval, 21 százalékkal pedig a dollárral szemben.

A Stonehage vagyonkezelő felmérésébe azokat a háztartásokat vonta be, amelyek 10 millió dollárnál nagyobb szabadon elkölthető vagyon fölött rendelkeznek, az index kosarában pedig 50-féle termék és szolgáltatás szerepelt, köztük a szivarok és a csúcsborok, a síelés vagy éppen a házi tanítók javadalmazása is.