Szakít a Suzuki a Volkswagennel?

2011.10.14. 07:45

A Suzuki Motor Corp. írásban értesítette a Volkswagen autógyárat, hogy a 2009-ben megkötött együttműködési szerződést megszegve az nem bocsátotta rendelkezésére az ígért technológiákat - közölte pénteken a Suzuki Tokióban.

A Suzuki "néhány héten" belül választ vár a Volkswagentől annak tudatában is, hogy az együttműködés felbontására szeptemberben tett kezdeményezésére partnere nem mutatott hajlandóságot a beleegyezésre.

Szuzuki Oszamu (Osamu Suzuki) a Suzuki elnöke pénteki közleményében hangsúlyozta, hogy "a részvényesi együttműködés célja a Volkswagen technológiája átvételének megkönnyítése volt. Csalódottan kell megállapítanom, hogy mind a mai napig nem kaptuk meg amit ígértek." Az elnök rámutatott, hogy a Volkswagennek vissza kell adnia a birtokában lévő Suzuki részvényeket, amennyiben nem biztosít hozzáférést a Suzukinak technológiájához.

"Nem befektetésre adtuk át részvényeinket a Volkswagennek, hanem részvénycserével pecsételtük meg együttműködési szándékunkat" - mondta Harajama Jaszuhito (Yasuhito Harayama) a Suzuki alelnöke, vezérigazgató sajtókonferencián Tokióban. "Az együttműködés fő célja olyan környezetvédelmi know-how, mint a hibrid hajtáslánc technológiákhoz való hozzáférés volt. Mivel erre nem került sor, vissza akarjuk kapni részvényeinket."

A 2009-es részvénycserés együttműködési szerződés keretében a Volkswagen 19,9 százalékos Suzuki részesedésre tett szert.