Leállítottak minden szlovák privatizációt

2011.10.21. 11:01

Leállította a már jóváhagyott, illetve tervezett privatizációs projekteket a szlovák kormány. Ezzel az állam több milliárd eurós bevételről mondott le – írja a Hospodárské Noviny című pozsonyi gazdasági napilap pénteken.

Iveta Radicová kormánya egyebek között a Cargo vasúti teherszállítási vállalatot és hat nagy városi hőerőművet szeretett volna eladni a közeljövőben. További privatizációs projektek is tervben voltak, köztük a Slovak Telekom eladása.

Iveta Radicová kormányfő első lépésként leállította azt a pályázatot, amely alapján privatizációs tanácsadókat keresett a kormányzat.

„A döntés közvetlen oka, hogy a parlament lerövidítette a választási időszakot. Az lenne a korrekt, hogy az ilyen ügyekben a választások után létrejövő új állami szervek döntsenek” – tájékoztatta az újságot Milan Homola, az állami vagyonalap képviselője.

Iveta Radicová kormánya a múlt hét elején az euróövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött voksoláson bukott meg.

Homola szerint a szlovák államkassza így a jövő évben mintegy kétmilliárd euróval alacsonyabb bevétellel számolhat. Mint megjegyezte: csak a Slovak Telekom 49 százalékos részvénycsomagja, amelyet eladtak volna, a várakozások szerint legalább egymilliárd eurót hozott volna az államkasszának. De sokmilliós bevételeket eredményezett volna a városi autóbusz társaságok, a fegyvergyártó DMD Holding eladása, vagy több népszerű fürdőtársaság részleten privatizációja.

„Ez a kormány megbukott, így már nincs joga semmiféle kiárusításra. Örülök, hogy legalább az erkölcsüket megőrizték” – reagált a döntésre a Smer-párti Lubomít Jahnátek, volt gazdasági miniszter. Robert Fico, a Smer elnöke, volt kormányfő ismételten leszögezte: pártja ellenzi az állami vagyon eladását, s a jövőben sem kíván semmit privatizálni.