Ervin
14 °C
22 °C

Hol lehet itt olcsón bankot venni?

2011.10.24. 06:56
Csekély jó kedvet okozott a régiós nagybanki részvények szerelmeseinek az elmúlt időszak, a pénzügyi szektor általános vesszőfutása még korántsem ért véget, kevés a bizakodásra okot adó jel. A legnagyobb szereplőket azonban hiba lenne egy kalap alá venni, egyrészt az esés mértéke, másrészt a közeljövő kilátásai nagymértékben átalakíthatják a mezőnyt.

A technikai megközelítés elsőbbségét szem előtt tartva érdemes egy rövid áttekintéssel a régiós bankok fundamentumait is megvizsgálni, írja a Napi. Az OTP-nél a végtörlesztés várható negatív hatását már beépítette a piac a várakozásokba, az újabb devizahitel-kitettséget csökkentő célzatú kormányzati elképzeléseket azonban tények hiányában még nem.

A jelenlegi ismeretek szerint a nem teljesítő hitelek aránya jövőre tetőzhet, csoportszinten 18 százalék körül, ez azonban még bőven a legjobban feltőkésített szereplők között tartja a bankot. A kamatmarzs továbbra is az egyik legimpozánsabb a mezőnyben, és többen gondolják úgy, hogy a hazai piac átrendeződésének egyik nyertese lehet. A 3440 forint körüli árfolyamhoz képest a hozzáértők a legfrissebb, immáron alaposan visszanyesett céláraikkal átlagosan 20-25 százalékos emelkedést prognosztizálnak.

Az Erste minapi bejelentése a várható ez évi veszteségekről és leírásokról némileg meglepte a piacot − egyesek szerint a teljes leírás csupán a későbbi profitbővülés dinamikáját hivatott alátámasztani egy alacsony bázissal −, mindenesetre az elmúlt 23 év első veszteséges esztendeje két és fél éves mélypontra lökte a papírt. A további leírások okozta, későbbiekben pótolandó tőkehiány mértékéről megoszlanak a vélemények. A 16,3 eurós ár akár 50 százalékkal is nőhet a konszenzus szerint, a várakozások szórása azonban bántóan magas.

A Raiffeisen megítélése nem sokban tér el osztrák társáétól, sokak szerint még adós egy, az Erstéhez hasonló bejelentéssel. A megfelelési mutatói kifejezetten szorosnak tűnnek, nyereség alapon nehézkesnek tűnik az értékelése. Az ismert célárak átlaga − jelentős szórás mellett − a 22 eurós piaci árat mintegy 50-60 százalékkal haladja meg.

A lengyel piacot nagyban megnyugtatta a választás eredménye, érezhetően eltávolodtak a papírok a mélypontról. A PKO erős tőkeszerkezetével, osztalékfizetési képességével és profitdinamikájával egyesek szerint biztos pontnak tekinthető a mezőnyben, az időnként felröppenő akvizíciós törekvései és a dinamikus hitelállomány növekménye a 10 feletti P/E mellett is vonzóvá teszi, a hozzáértők 15-20 százalékos növekedési potenciált látnak a célárban.

A Pekao a mezőny egyik legmagasabb Tier-1 mutatójával rendelkezik,  tiszteletre méltó, 6 százalék feletti osztalékhozammal. Ez utóbbi akár jelentősen is növekedhetne az Unicredit lengyel zászlóshajójánál, míg a papír iránt megnyilvánuló viszonylagos érdektelenség a kifejezetten magas árazásnak tudható be.

Az elemzők kedvence jelenleg a cseh Komercní Banka, a "stabilitás szigete"; a visszafogott, konzervatív üzleti modell (74 százalékos hitel/betét arány) most hozza meg gyümölcsét. A Société Générale leánybankja még jelentős osztalékkal is megörvendezteti részvényeseit, az előzetes hírek szerint mintegy 7 százalékos osztalékhozammal kalkulálhatunk. Éves távlatban szinte mindenki lát fantáziát a részvényben, akár további, 25 százalékos árfolyam-emelkedést prognosztizálva. A képet csak kismértékben árnyalja a 7 milliárd koronányi görög és az elhanyagolható mértékű olasz kitettség.