Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Sarkozy beszólt a brit kormányfőnek

2011.10.24. 07:48 Módosítva: 2011-10-24 07:52:23

Nicolas Sarkozy francia elnök kifakadt David Cameron brit kormányfő ellen a vasárnapi EU-csúcstalálkozón. Azt mondta: „elege van abból, hogy beleszól” az eurózóna országainak ügyeibe – jelentették brit lapok diplomáciai forrásokra hivatkozva.

„Elegünk van abból, hogy maga bírál minket, és megmondja, mit kellene csinálnunk. Azt mondja, utálja az eurót, nem akart hozzá csatlakozni, most viszont beleavatkozik a tanácskozásainkba” – mondta állítólag Sarkozy Cameronnak.

The Daily Telegraph szerint heves indulatokat váltott ki, hogy Sarkozy ragaszkodott ahhoz: csak az eurózóna 17 országa vegyen részt a bankmentő intézkedésekről szóló csúcsértekezleten, amelyet kapkodva tűztek ki szerdára.

Cameron viszont állítólag meggyőzte a tanácskozás résztvevőit arról, hogy az EU mind a 27 tagállamát meg kellene hívni erre. El is halasztotta Új-Zélandra és Japánba tervezet útját, hogy részt vehessen a szerdai tanácskozáson. Korábban arra figyelmeztetett, hogy az eurózóna országai maguk között esetleg elkezdenek olyan döntéseket hozni, amelyek az egész uniót érintik.