Az eurózónában már megkezdődött a recesszió

2011.10.25. 07:42
Kínában némileg eloszlatták a kemény földet éréssel kapcsolatos félelmeket, Európában viszont meglehetősen letargikus képet tárnak elénk az októberi beszerzésimenedzser-indexek.

Egészen súlyos visszaesés történt az eurózóna gazdaságában: a Markit Economics kompozit beszerzésimenedzser-indexe (PMI) − amely általában egészen pontos képet ad a termelés jövőbeli alakulásáról − a szeptemberi 49,1 pontról 47,2 pontra esett, még messzebb kerülve a zsugorodást a növekedéstől elválasztó 50 ponttól.

Ez még az elemzők által várt 48,8 pontnál is rosszabb; a szakértők ennek megfelelően egybehangzóan lehangoló következtetéseket vontak le az adatból.

Az ING elemzője szerint például ezzel már gyakorlatilag bizonyossá vált, hogy az eurózóna egészében megkezdődött a recesszió, és az adósságválság csigalassú kezelése ezen már aligha segíthet sokat.

Különösen rossz hír, hogy a magországok gazdasága is visszaszorulóban van: a francia szolgáltató szektor például több mint öt pontot zuhant októberben, egészen 46 pontig, a német feldolgozóipar pedig 50,3 pontról a szintén zsugorodást mutató 48,9 pontra esett. Az eurózóna perifériáján eközben még mélyebb lett a recesszió. A Capital Economics elemzője úgy vélte, hogy immár külön életet él az európai pénzügyi válság és az általános gazdasági recesszió − így akár az előbbi bravúros megoldása is kevés a visszaesés megállításához.

Jó hír érkezett viszont Kínából, ahol az elemzők meglepetésére javult az ország gazdaságának legnagyobb részét kitevő feldolgozóipar PMI-je: a HSBC mutatója a szeptemberi 49,9 pontról 51,1 pontra javult, elsősorban az új exportmegrendelések és a rendelésállomány általános javulása miatt. Az elemzők szerint megnyugtató, hogy a külföldi piaci kereslet általános visszaszorulása ellenére bővülni tudott a kínai ipar, ráadásul a belső kereslet egészen meggyőzően emelkedni kezdett.