Trichet: Európai pénzügyminisztérium kell

2011.10.26. 08:45

Szélesebb jogköröket kell adni az eurózóna hatóságainak arra, hogy felügyelhessék a valutaövezet  bajban lévő tagjainak gazdaságpolitikáját, jelentette ki a berlini Humboldt Egyetemen Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke - írja a Napi Gazdaság.

A posztjáról október 31-én távozó Trichet-nek ez volt az utolsó nyilvános beszéde - elvállalásakor talán ő sem gondolta, hogy épp két olyan EU-csúcs között tartja majd meg, amelyeken az eurózóna, sőt az egész Európai Unió sorsát meghatározó döntéseket kellene, illetve kellett volna meghozni.

Kevesebb szabadság

Az euróországoknak minden aspektusból meg kell vizsgálniuk egymás gazdaságpolitikáját - mondta a valutaövezet monetáris politikáját nyolc évig irányító jegybankár -, és ennek túl kell mutatnia a költségvetési kérdéseken. Indokolt, hogy azoknak az országoknak, amelyek elvesztették a piaci finanszírozás lehetőségét, kemény feltételek mellett nyújtsanak segítséget - közölte Trichet, utalva a Görögországnak, Írországnak és Portugáliának nyújtott EU/IMF mentő csomagokra.

Az ilyen országoknak lehetőséget kell nyújtani arra, hogy maguk hozzák rendbe ügyeiket és állítsák helyre a stabilitást. De szerinte ennek is kell legyen határa: azokban az országokban, amelyek tartósan képtelenek elérni a programukban kitűzött célokat, az eurózóna vezető testületeinek a mainál nagyobb beleszólást kell kapniuk a gazdaságpolitika alakításába. Ennek megvalósításához nyilvánvalóan módosítani kell az uniós alapszerződést, egy új szuverenitáskoncepció alapján - tette hozzá Trichet.

Közös pénzügyminisztérium

Az ECB elnöke már idén júniusban felvázolta elképzelését, hogy az eurózónában létre kellene hozni egy közös pénzügyminisztériumot, s szerinte azóta csak megerősödött, hogy szükség van erre. Az általa európainak nevezett pénzügyminisztérium mindenekelőtt a költségvetési  és a versenyképességi politikákat felügyelné, de ez vezényelné le az egyes országokat érintő, fentiekben vázolt beavatkozásokat is.

Egyre inkább úgy tűnik - foglalta össze véleményét Trichet -, nem ahhoz kell merészség, hogy egy ilyen európai pénzügyminisztérium felállításán gondolkodjunk, hanem ahhoz, hogy ne gondolkodjunk rajta.

Államszövetség

Trichet egyébként több formában is jelezte a közös döntéshozatal erősítésének szükségességét, szeptember elején például államszövetséget vizionált: "Az európaiak egy napon konföderációban élhetnek majd" - mondta akkor a távozó EKB-elnök.