Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Kína segíthet felhúzni az eurósáncot

2011.10.28. 07:54

Kína fontolgatja, hogy 50-100 milliárd dollárral hozzájárul a Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközhöz (EFSF), amely az adósságválság megoldására csütörtök hajnalban született euróövezeti megállapodás motorjának számít, jelentette honlapján péntek reggel a Financial Times brit pénzügyi napilap egy olyan forrásra hivatkozva, amely közel áll a kínai kormányhoz.

"Elképzelhető, hogy Kína egy 50 és 100 milliárd dollár közötti összeggel hozzá akar járulni az EFSF-hez vagy egy olyan új alaphoz, amelyet ő hoz létre közösen a Nemzetközi Valutaalappal (IMF)" - mondta az illető. "Ha a feltételeket úgy alakítják, akkor nem elképzelhetetlen egy 100 milliárd dollárnál valamivel nagyobb összeg sem" - tette hozzá.

A pekingi kormány hivatalosan még egyszer sem közölte, hogy adna pénzt az EFSF-be, "de meg akarja vizsgálni, hogy milyen eszközökkel lehet megerősíteni a kétoldalú együttműködést a kölcsönös előnyök elve alapján" - közölte csütörtökön a kínai külügyminisztérium szóvivője. Egy európai forrás szerint a kínaiak bevonnák a segítségbe az IMF-et, mert bíznak szakértelmében.

Az EFSF igazgatóját, Klaus Reglinget péntekre Pekingbe várják. Becslések szerint Kínának már van a birtokában több mint 500 milliárd dollárnyi államkötvény különböző európai országoktól.