Gerzson
-3 °C
2 °C

Leállította összes gépét a Qantas

2011.10.29. 11:37
Leállította minden belföldi és nemzetközi járatát a Qantas ausztrál légitársaság szombaton, közép-európai idő szerint reggel 8 órától a dolgozók hetek óta húzódó munkabeszüntetései miatt.

A társaság flottájának mind a 108 gépe a földön marad, amíg a pilótákat, repülőgép-szerelőket és a Qantas egyéb földi kiszolgáló személyzetét képviselő szakszervezetek nem jutnak megállapodásra a cég vezetésével az alkalmazottak fizetését és munkakörülményeit érintő vitás kérdésekben – jelentette be sydneyi sajtóértekezletén Alan Joyce, a Qantas vezérigazgatója.

A dolgozóknak nem kell megjelenniük a munkahelyükön, és hétfőtől fizetést sem kapnak – tette hozzá Joyce. A társaság közleménye szerint eddig mintegy 600 járatot töröltek, ami közel 70 ezer utast érint és világszerte 22 repülőteret.

Sydney, 2011. október 29. A Qantas ausztrál légitársaság utasszállító gépei parkolnak az ausztráliai Sydney repülőterén.
Sydney, 2011. október 29. A Qantas ausztrál légitársaság utasszállító gépei parkolnak az ausztráliai Sydney repülőterén.
Fotó: Mick Tsikas /

A rendkívüli leállásra vonatkozó döntést, amely a vezérigazgató becslése szerint napi 21,4 millió ausztrál dollár (20 millió amerikai dollár) veszteséget jelent, szombaton hajnalban hozta meg a Qantas igazgató tanácsa, "a szakszervezetek akcióira válaszul".

Az ausztrál légitársaság már hetek óta a járatok számának csökkentésére és a menetrend átütemezésére kényszerült a sorozatos sztrájkok miatt, amelyeket azért hirdettek meg a szakszervezetek, mert az alkalmazottak aggódnak a munkafolyamatok tervezett külföldre telepítése miatt.

Tumultus a Qantas check-in pultjainál a szingapúri repülőtéren.
Tumultus a Qantas check-in pultjainál a szingapúri repülőtéren.
Fotó: Roslan Rahman

Az egymást követő munkabeszüntetések mostanáig 68 millió ausztrál dollár veszteséget okoztak a cégnek.

A Qantas még levegőben lévő gépei szombaton teljesítik járatuk teljes útvonalát, Ausztráliából azonban bizonytalan ideig nem szállnak fel a Qantas repülőgépei sem belföldi, sem külföldi célállomás felé.