Készüljünk a drachma visszatérésére?

2011.11.02. 12:02 Módosítva: 2011.11.02. 21:21
Fel kell készülni a görögök nélküli euróövezetre, Görögország zsarolja Európát, a népszavazás felmérhetetlen károkat okozhat – így kommentálták német lapok a görög miniszterelnök hétfői bejelentését. Hollandiában egyelőre nem szavazott a parlament a görögmentést jelentős új eurósánc-megállapodásról.

Megértéssel, egyszersmind értetlenséggel kommentálták a szerdai német lapok Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök bejelentését az európai uniós megállapodásokról tervezett népszavazásról, írja az MTI. Az összeállítás szerint több lap is azt fejtegette, hogy Európának fel kell készülnie a Görögország nélküli euróövezetre.

A görög miniszterelnök hétfőn közölte, hogy a múlt szerdai eurócsúcson kötött kompromisszum ellenére nem végleges a görög mentőcsomag, annak a görögöket érintő elemeiről ugyanis népszavazást kezdeményez. Ha a görögök nemet mondanak – márpedig a mentőcsomag fejében a görög kormány által vállalt megszorításokat látva erre nagy az esély –, az lényegében a görög államcsőddel egyenlő.

Nem csoda, hogy a miniszterelnöki bejelentésre hevesen reagáltak a vezető európai politikusok és a piacok is. A csütörtökön kezdődő G20-csúcs előtt már szerda este válságtanácskozás lesz, azt előkészítő telefonos egyeztetése Angela Merkel és Nicolas Sarkozy egyetértett abban: minden szükséges intézkedést meg kell tenni az elmúlt heti uniós csúcsértekezleten született megállapodások átfogó megvalósítására.

A szerdai német lapok és elemzők kommentárjai szerint a népszavazás ugyan hozzátartozik a demokráciához, ám a referendum időzítését és kommunikációját ugyanakkor teljes mértékben elhibázottnak nevezték. Azzal kapcsolatban pedig még általánosabb volt a vélekedés, hogy a tervezett népszavazás felmérhetetlen károkat okozhat az euróövezetnek.

Mindent vagy semmit

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Papandreu, aki bármelyik nap elveszítheti hatalmát, mindent vagy semmit-játékba kezdett. A konzervatív újság úgy vélekedett, hogy jogos és érthető a "szervezett" Európa felháborodása. A népszavazás időbe telik, amiből Görögországnak már alig van, és ezáltal az egész reformfolyamat megkérdőjeleződik – hangoztatta a lap.

„Miért a görögök szavaznak arról, hogy megsegítsék őket vagy ne, és miért nem a németek arról, hogy gyermekeik e támogatás érdekében milliárdos terheket vállaljanak?” – tette fel a kérdést a lap, utalva arra: ez is hozzájárul ahhoz, hogy Berlinben különösen nagy a felháborodás.

A kommentár szerint Görögország közvetve zsarolja Európát, ahol még mindig az az alapelv, hogy a valutaunió jelenlegi formájában történő meghiúsulása az euró és egyben Európa kudarcát jelentené. Az Európai Uniónak szakítania kell a Görögországtól való függőséggel, és fel kell készülnie a "B tervre", a Görögország nélküli euroövezetre – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A Die Welt szerkesztőségi cikkében a görög népszavazás kapcsán európai rulettről beszélt, és Papandreut olyan játékoshoz hasonlította, aki mindent egy számra tesz fel. A konzervatív újság ugyanakkor szomorúnak nevezte, hogy nem a görög miniszterelnök az egyetlen hazardőr az európai politikusok közül.

Kivárnak a hollandok

A görögmentés a hollandoknál is okoz belpolitikai problémát: a parlament nem foglalt állást az euróövezeti adósságválság kezelésére a múlt héten kidolgozott európai uniós intézkedéscsomagról. Ennek azonban nem közvetlenül a görög hezitálás a kiváltója. Egyes feltételezések szerint a kisebbségben működő kormány jövője is múlhat a képviselők támogatásának elnyerésén. Az uniós országokban formálisan nem szorul ratifikálásra a csomag, de Rutte ragaszkodik ahhoz, hogy annak elégséges támogatása legyen a holland politikai erők körében.

A témáról szerda hajnalba nyúlóan rendezett vitában a legtöbb párt úgy ítélte meg, ahhoz, hogy dönteni tudjon, több részletet kell megismerni a stabilitási mechanizmus (EFSF) reformjáról, valamint az uniós országok költségvetési fegyelmének javítását célzó intézkedésekről. A Mark Rutte miniszterelnök kormányát kívülről támogató, szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) már előre elvetette a csomag jóváhagyását.

És a német bankok is

A német bankok a tervezett görögországi népszavazás előtt  semmiképp nem hajtják végre a múlt heti EU-csúcson elhatározott adósságleírást - jelentette be szerdán a német bankszövetség.

A Berlinben közzétett állásfoglalás szerint a bankszövetség a csúcson született, a görög adósságválság enyhítését célzó megállapodásokban foglaltak végrehajtását a referendum előtt irreálisnak tartja. "A népszavazás előtt semmiképp nem szabad kész tényeket teremtenünk" - jelentette ki Michael Kemmer, a szövetség elnöke.

Kemmer nem utalt konkrétan arra, hogy a német bankok milyen álláspontra helyezkednek, amennyiben a referendumon a brüsszeli megállapodásokat elutasító eredmény születik. Értesülések szerint ebben az esetben azonban csekély a valószínűsége az előirányzott, ötven százalékos adósságelengedésnek.