Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Franciaország is meghúzza a nadrágszíjat

2011.11.07. 15:17
A saját szavai szerint az 1945 utáni egyik legszigorúbb költségvetést jelentette be hétfőn Francois Fillon francia miniszterelnök azzal a céllal, hogy Franciaország tartani tudja a deficitcsökkentésre tett ígéreteit, s hogy az alacsonyabb kamatozású hitelfelvétel érdekében megtarthassa az AAA minősítését.

A 2012-re már augusztusban előirányzott 12 milliárd eurós megtakarításon felül Francois Fillon kormányfő a jövő évre további 7 milliárd eurós megtakarítást jelentett be, 2013-ra pedig 11,3 milliárd eurós intézkedéscsomagot jelzett előre.

„Többéves erőfeszítés áll előttünk” – hangsúlyozta Fillon, hozzátéve, hogy a csőd már Franciaországban sem „absztrakt kifejezés”. A kormány jövőre 4,3 százalékos, 2013-ban pedig 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol. „Ahhoz, hogy 2016-ban zéró legyen a deficit, márpedig ez a célunk, több mint 100 milliárd eurót kell megtakarítanunk” – hívta fel a figyelmet Fillon a kormányülést követő sajtótájékoztatóján.

A kormány döntött, hogy felgyorsítja a Nicolas Sarkozy államfő mandátuma legfőbb intézkedésének tekintett nyugdíjreformot is: a nyugdíjkorhatár 60 évről 62-re történő fokozatos megemelésének 2018 helyett 2017-ben be kell fejeződnie. Ennek értelmében az 1952 és 1956 között született generációnak is néhány hónappal többet kell dolgoznia. A megtakarítás több mint 4 milliárd euró lesz.

A nyugdíjreform mellett az egészségügyi kiadások visszafogásából és az adókedvezmények egy részének megszüntetéséből 2,6 milliárd eurós megtakarítást remél a kormányzat, emellett a szolgáltatási termékekre vonatkozó 5,5 százalékos csökkentett áfát 7 százalékra emelik, kivételt ez alól csak az élelmiszeripari árucikkek képeznek.

A társasági adó a több mint 250 millió eurós forgalmú cégek esetében öt százalékkal nő, s a válságadó addig lesz érvényben, amíg a decit három százalék alá nem csökken, a tervek szerint 2013 után. A szociális segélyek pedig ezentúl nem az inflációnak, hanem a gazdasági növekedésnek megfelelően, azaz egy százalékkal növekednek, viszont ez nem érinti például a nyugdíjakat.

Az állam működésére is kevesebb jut jövőre 500 millió euróval, a köztársasági elnök és a kormánytagok fizetését a nagy állami vállalatok vezetőinek béréhez hasonlóan befagyasztja a kormányzat, amíg a költségvetés nem kerül egyensúlyba.

Az ellenzék és a szakszervezetek mellett egyes jobboldali képviselők sem támogatják az újabb megszorító csomagot, és azzal vádolták meg az államfőt, hogy a külső nyomás miatt most a saját, 2007-es megválasztása óta elkövetett hibák kárait kénytelen helyreállítani. Benoit Hamon, a Szocialista Párt (PS) szóvivője pedig egyenesen „hatalmas csalási akciónak” nevezte a miniszterelnök bejelentését, ami alapján jelentős ellenállásra lehet számítani.  • Vennék
  • Hírek