A frászt hozza ránk, ami itt van

2011.11.09. 12:40

Újabb recessziótól tart az európai intézményi kötvénybefektetőknek több mint a kétharmada, részben a felzárkózó piacokon tapasztalható lassulás miatt – közölte szerdán Londonban ismertetett felmérésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő kiemelte a negyedik negyedéves felméréshez fűzött londoni elemzésében, hogy meredeken romlik az európai kötvénypiaci szereplők hangulata, az idei második negyedévben ugyanis ennek a befektetői körnek még csak a 21 százaléka számolt kettős mélypontú recesszióval. A Fitch legújabb, negyedik negyedévi felmérése szerint azonban az európai piacokon aktív kötvényalap-kezelőknek immár a 70 százaléka nevezte "nagynak" az újabb recesszió kockázatát.

A hitelminősítő körkérdésébe bevont - összesen mintegy 5.800 milliárd dollárnyi kötvénybefektetést kezelő - alapok erőteljes hangulati romlását a Fitch értékelése szerint részben az magyarázza, hogy a világgazdasági növekedés jelentős részben a felzárkózó térség dinamizmusától függ, ám a legutóbbi jelek arra vallanak, hogy számos felzárkózó gazdaság lassul.

Elromlott a hangulat

Közben negyedik negyedévben tovább csökkent és a hosszú távú átlag alá süllyedt az euróövezet gazdasági hangulat indexe, ami a gazdasági teljesítmény további gyengülésére utal a térségben – közölte szerdán a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet.

A felmérés eredménye szerint mind az aktuális gazdasági helyzet, mind az elkövetkező hat hónapra vonatkozó kilátások megítélése romlott a gazdasági szereplők körében. A negyedik negyedévi gazdasági hangulat index 83,7 pontra esett a harmadik negyedévi 110,6 pontról. Az aktuális üzleti környezet megítélésének mutatója 128,7 pontra csökkent a negyedik negyedévben az előző negyedévi 156,6 pontról, az elkövetkező hat hónapra vonatkozó kilátások indexe pedig 57,4 pontra 83,6 pontról.

Kettészakadt észak és dél

Miközben az aktuális üzleti környezet megítélése az euróövezetben összesítve csökkent, Németországban, Ausztriában és Észtországban javult. Finnországban és Szlovákiában "kielégítőnek" találták a felmérésben résztvevő gazdasági szereplők az aktuális üzleti környezetet.

A legrosszabb véleményt Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban alkották az aktuális helyzetről a felmérés résztvevői. Franciaországban, Írországban és Olaszországban az aktuális állapotok "gyenge" minősítést kaptak.

Az elkövetkező hat hónapra vonatkozó kilátásokat összességében és általában is borúsan ítélik meg az euróövezetben. Mindössze Írországban táplálnak gyenge reményeket a gazdasági helyzet javulásával kapcsolatban.