Görögország nem ad garanciát?

2011.11.09. 09:47

Továbbra is képtelenek összehozni a 100 napos kormányt a görög politikai pártok, az ellenzék vezére hírek szerint nem akarja aláírni azt a levelet, amelyben a politikai elit vállalná az EU-IMF hitel feltételeinek betartását, írja a Napi Gazdaság.

A legfrissebb ígéret szerint ma jelentik be az új görög kormány megalakulását, mondta egy kormánytisztviselő a BBC-nek. Vasárnap hétfőre, hétfőn keddre, tegnap ma éjszakára ígérték a február közepi előrehozott választásokig, nagyjából 100 napra tervezett koalíciós kabinet felállítását.

Georgiosz Papandreu kormányfő, aki lemond az új kabinet megalakulásakor, délelőtt felkeresi az államfőt, aztán tovább folytatja a tárgyalásokat a parlamenti pártok vezetőivel. Nem lehet tudni, hogy tegnap megállapodtak-e valamiben Antonisz Szamarasszal, az ellenzék legnagyobb pártja, a konzervatív Új Demokrácia vezetőjével.

Hírek szerint Szamarasz nem akarja aláírni azt a Brüsszelbe küldendő levelet, amelyben a két legnagyobb politikai párt vezetője, a pénzügyminiszter és a jegybank elnöke írásban elkötelezné magát az október végén elfogadott harmadik görög segélycsomag Görögországra háruló kötelezettségeinek teljesítése mellett. Tegnap az EU világossá tette, hogy enélkül nem utalják át az országnak az első EU-IMF csomag esedékes - nyolcmilliárd eurós - részletét, ami nélkül viszont december közepére csődbe megy az ország.

Az elmúlt napban Lukasz Papadémoszt, az Európai Központi Bank volt elnökhelyettesét tartották a legesélyesebb új kormányfőjelöltnek, ám meg nem erősített hírek szerint ez bizonytalanná vált. Papadémosz bajuszt akasztott mindkét nagy párttal - mondták az ügyhöz közel álló források a Reutersnek.

Így elkezdtek záporozni az újabb nevek. Miniszterelnök lehet Nikiforosz Diamandourosz, Görögország európai ombudsmanja, vagy Panagiotisz Roumeliotisz, az ország képviselője a Nemzetközi Valutaalapban. Annyi biztosnak látszik, hogy Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter a helyén marad.

Eközben Christine Lagarde, az IMF ügyvezető igazgatója csatlakozott azokhoz, akik szerint elveszett évtized elé néz a világgazdaság. A mai világban, amelyben inden régió és ország sorsa szorosan összekapcsolódik, senki sem járhatja a maga útját - mondta a Bloomberg tudósítása szerint. Viharfelhők gyülekeznek a világ felett, foglalta össze véleményét egyszerűbb gondolkodású hallgatóra gondolva.

A fejlett országoknak különös felelősségük van abban, hogy helyreállítsák a befektetők bizalmát, ami adósságproblémáik miatt megingott irántuk, emellett ösztönözniük kell gazdaságaik növekedését. Kínának erősítenie kell a belső fogyasztást és engednie kell valutáját felértékelődni - ismételte el a szakértők régóta hangoztatott téziseit.