Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Az adóhivatal lefoglalta a kolozsvári Nokia-gyárat

2011.11.11. 13:43 Módosítva: 2011.11.11. 13:48

Tízmillió dollár ki nem fizetett vámot próbál behajtani a román adóhivatal a Nokia cégen. A hatóság ezért lefoglalta a finn mobiltelefon-gyártó Kolozsvár közelében, Nemeszsukon levő gyárépületeit.

A hatóság illetékesei a kolozsvári NCN televíziónak elmondták: a törvény olyan esetekben teszi lehetővé ezt az intézkedést, amikor fennáll a javak elidegenítésének veszélye.

A Nokia alig három éve telepedett meg Romániában, ám idén szeptemberben bejelentette, hogy év végéig bezárja a gyárat, ami általános döbbenetet okozott Romániában.

A cég a dolgozóknak első látásra gáláns végkielégítést ajánlott, ez azonban később konfliktusok forrásává vált. A gyár 2200 dolgozóját képviselő szakszervezettel abban állapodtak meg, hogy az elküldött munkások a cégtől háromhavi bért, egy okostelefont, néhány juttatást és még annyi havi fizetést kapnak, ahány évet a gyárban eddig dolgoztak. Mivel a gyár 2007-ben nyitott, a maximális végkielégítés nyolchavi bér lehet.

Ez az ajánlat első hallásra jónak tűnik, azonban korántsem olyan gáláns, mint a Nokia németországi végkielégítése volt. A kolozsvári gyár indulása miatt Németországban bezárt üzem dolgozói ugyanis fejenként átlagosan 87 ezer eurót kaptak (ez több mint 26 millió forintnak felel meg).